Az elmúlt időszakban több megkeresés is érkezett az önkormányzatok és egyéb szolgáltatók részéről arra vonatkozóan, hogy a tulajdonukban lévő víziközmű-szolgáltatók működtetésében a magyar állam vállaljon részt.

A kormány szándékának megfelelően 2021. január 1-jén megkezdte működését a Nemzeti Vízművek Zrt., amely  az állami tulajdonú víziközmű-szolgáltatók, illetve víziközmű-rendszerek felett gyakorolja az államot megillető tulajdonosi jogokat és kötelezettségeket az egységes, hatékonyabb működtetés, valamint az ellátásbiztonság fenntartása érdekében.

A társaság működése által egyúttal lehetővé vált az önkormányzatok és a tulajdonukban működő szolgáltatók számára, hogy a közszolgáltatáshoz kapcsolódó vagyon állam részére történő önkéntes átadásával egy állami integrációs folyamatban vehessenek részt. Ez lehetőséget teremt arra, hogy az önkormányzatok portfólió-tisztítást hajtsanak végre, illetve ha azt célszerűnek tartják, úgy a közszolgáltatással járó feladatokat – az ellátásbiztonsági szempontok és a fogyasztói érdekek szem előtt tartásával – ingyenesen átadják az államnak.

A meghatározott feltételekhez kötött integrációs folyamatban az államot a Nemzeti Vízművek Zrt. képviseli. A megállapodások aláírása a felek részéről önkéntes és minden esetben tárgyalásos folyamat előzi meg.

Az integrációs folyamatba csatlakozni kívánó önkormányzatok, illetve szolgáltatók részére javasolt előzetesen tájékozódni a Nemzeti Vízművek Zrt. honlapján közzétett feltételrendszerről, amely alapján mérlegelni tudják részvételüket.

Fontos megjegyezni, hogy a csatlakozási kérelem benyújtása nem jelenti automatikusan az integrációs megállapodás megkötését a Nemzeti Vízművek Zrt. részéről, mert az minden esetben részletes vizsgálat, egyedi körülmények mérlegelése alapján történik.

(NVTNM Kommunikáció)