A kormány az energiapolitikán keresztül is támogatja a gazdaság fejlődését, a munkahelyteremtést és a családokat - mondta az energiaügyi miniszter csütörtökön Budapesten, az Országos Meteorológiai Szolgálatnál (OMSZ) tartott díjátadón. Lantos Csaba arról beszélt, hogy az elmúlt években két súlyos krízissel és az ezekhez kapcsolódó válsághelyzetekkel kellett szembenézni: habár a koronavírus-járvány utáni válságot gyorsan maga mögött hagyta az ország a 2010 óta tartó gazdaságépítésnek köszönhetően, de az utána következő orosz-ukrán háború igen súlyos gazdasági hatásokkal jár, így veszélybe került az energia-ellátás biztonsága.

Ezzel egy időben számolni kell a világ geopolitikai átrendeződésével, a nagyhatalmi versengés új korszakával, valamint az éghajlatváltozás hatásaival - tette hozzá a miniszter. Kiemelte, hogy a kormány ebben a helyzetben is kitart a gazdaság fejlődését, a munkahelyteremtést és a családokat támogató politikája mellett, ennek érdekében pedig a hangsúlyt az ellátásbiztonságra, a megfizethető energiaárakra, a rezsicsökkentésre helyezi.

A családok számára továbbra is biztosítja a kormány a rezsicsökkentett árakat, ennek köszönhetően Európában ma is Magyarországon a legolcsóbb a háztartások számára a földgáz és a villanyáram - mutatott rá Lantos Csaba. Megjegyezte továbbá, hogy az ország energia-függetlenségének erősítése is fontos cél. Lantos Csaba szólt arról is, hogy az energiabiztonság a jövőben elsősorban az atomenergia és a megújuló energiaforrások - főleg a napenergia - kettősére építve valósítható meg.

Az OMSZ-t méltatva a miniszter azt mondta, hogy az intézmény az elmúlt több mint másfél évszázadban modern, a meteorológia nemzetközi élmezőnyéhez tartozó, abban fontos szerepet játszó szerezetté alakult, munkája messze túlmutat az adat-és információgyűjtésen, hiszen nagy hangsúly van az elemzésen és a kutatás-fejlesztésben való részvételen is. Az OMSZ-nek kiemelkedő szerepe van a magyar gazdaság fejlődésének támogatásában, a tudományos életben és a magyar energetikai rendszer átalakításában is - fűzte hozzá Lantos Csaba.

Közölte, a kormány ezért a továbbiakban is segíti az intézmény működését például azzal, hogy egy az Európai Uniónak benyújtott javaslatban - többek között - ötven új meteorológiai állomás telepítését is szorgalmazza. A rendezvényen megemlékeztek Schenzl Guidó osztrák bencés szerzetesről, az OMSZ első igazgatójáról, aki 200 éve született. Schenzl Guidó a budai főreáliskola (mai Toldy Ferenc Gimnázium) igazgatója volt, az intézményben meteorológiai megfigyelőállomást létesített, és rendszeresítette a déli pontos idő-jelzést (akkor még puskalövéssel). Kezdeményezésére 1870-ben megalakult a Magyar Meteorológiai és Földmágnesességi Intézet, amelynek igazgatójává őt nevezték ki. Élete során több kitüntetést kapott, 1876-ban Akadémiai Nagydíjban részesült, 1886-ban a király Vaskorona Rendet adományozott részére. Az eseményen átadtak két Schenzl Guidó-díjat, négy miniszteri elismerő oklevelet és négy Pro Meteorológiai Emlékplakettet.

 

(MTI)