Az elmúlt száz évben a magyar fajtanemesítés az egyik legfontosabb szakmai pillérét adta a hazai mezőgazdaságnak. A kihívásokkal teli időszakban különösen felértékelődött a fajtakérdés, a hazai intézmények által nemesített, belföldi viszonyokra adaptálható fajták jelenléte - mondta Feldman Zsolt, az Agrárminisztérium mezőgazdaságért és vidékfejlesztésért felelős államtitkára az idén megalapításának 100. évfordulóját ünneplő szegedi Gabonakutató Nonprofit Kft. jubileumi országos kalászos fajtabemutatóján, Kiszomboron. 

Feldman Zsolt kiemelte: rendkívül intenzív időszak tapasztalható a mezőgazdaságban, amelyben a növénynemesítők fajtakínálatának egyszerre kell reagálnia a termelőket érintő több kihívásra, egyik oldalon a klímaváltozás okozta új körülményekre, a megdrágult termelési költségekre és technológiára, a másikon pedig meg kell felelni a hozam- és minőségi elvárásoknak is.

„Nemesítő legyen a talpán, aki ezeknek a feltételeknek napjainkban együttesen meg tud felelni”

– hangsúlyozta az államtitkár, aki szerint a hazai kalászos nemesítő háttér, így a Gabonakutató Nonprofit Kft. meghatározója a szakmai munkának a területen. 

Fotó: Vermes Tibor

Feldman Zsolt ismertette, hogy Magyarországon 4,3 millió hektáron folyik szántóföldi növénytermesztés, ahol a hozamelvárások mellett a gazdálkodóknak a piaci értékesítési esélyek javítása érdekében a magasabb beltartalmi értékek és minőség szempontjait érdemes beemelniük a kalászosok esetében a fajtaválasztásnál, mivel a minőségi kalászos termés értékesítés bizonyult válságállóbbnak az elmúlt két év piaci tapasztalatai alapján.

Az idén jubileumát ünneplő Gabonakutató Nonprofit Kft. a magyar mezőgazdaság meghatározó szereplője. A társaságnál folyó kutatás és innováció révén több mint 30 gabonafajtával áll jelenleg a gazdálkodók rendelkezésére, amelyek között megtalálható a minőségi magyar kenyérbúza, a magas termőképességű árpa és a kiváló takarmányt biztosító tritikáléfajták.

(AM Sajtóiroda )