Könyvtáraink a járványveszélyre tekintettel rugalmassá tették a kölcsönzési szabályokat és a késedelmi díjakat is felfüggesztették vagy eltörölték.

Sokan biztosítanak online vagy telefonon megrendelt, előre összekészített könyvcsomagot a könyvtárépületen kívüli szolgáltatási ponton vagy házhozszállítás útján. Népszerűek az online tájékoztatási formák: a könyvtárosok üzenetküldő platformon, e-mailben vagy telefonon segítenek a szakdolgozati, illetve doktori disszertációírásban, irodalomkutatásban. Továbbra is működnek a felsőoktatási és a szakkönyvtárak kutatástámogató szolgáltatásai: többek között kutatásmódszertani és hivatkozáskezelési tanácsadás, idézettségkeresés és publikációs adatbevitel, plágiummal és plágiumellenőrzéssel kapcsolatos segítségnyújtás. A tanuláshoz, kutatáshoz nélkülözhetetlenek az intézmények digitális szolgáltatásai. Több intézményben biztosítják a távoli hozzáférést az előfizetett adatbázisokhoz, továbbá e-learning-felületeket alakítanak ki és ajánlanak a hatékonyabb online ismeretszerzés érdekében.

A rendezvények is az online térbe költöztek, változatos digitális tartalmak (videós könyvismertetések, helyismereti-helytörténeti vetélkedők, irodalmi és fotópályázatok, virtuális kiállítások, könyvtári podcastek, élő könyvtári bejelentkezések) készülnek. A Könyvtári Intézet Könyvtárak.hu portálján pedig elérhető a szolgáltatáskínálat térképes megjelenítése is.

A hazai közlevéltárak és nyilvános magánlevéltárak a járvány második hulláma okozta veszélyhelyzet idején is végzik ügyfélszolgálati, kutatószolgálati feladataikat, ellátják a közigazgatáshoz kapcsolódó feladataikat (adatszolgáltatás, iratátvétel, iratkezelés ellenőrzése), illetve lehetőséget biztosítanak a levéltári iratanyag kutatására, akár otthonról is. A történelem, családfakutatás iránt érdeklődő magyar állampolgároknak így továbbra is lehetőségük van levéltári kutatások végzésére.

A közösségi média felületeit felhasználva állandó és aktív kapcsolatot tartanak kutatóikkal, tudományos ismeretterjesztő munkák közlése és a levéltárakat érintő alapvető információk megosztása révén. A levéltárak nagy részénél lehetőség van a kutatni kívánt iratanyag digitális másolatban történő kutatására. A Magyar Nemzeti Levéltár a koronavírus-járvány idején keletkező feljegyzések és naplók gyűjtésébe kezdett, hogy a jövő nemzedékeinek is érthető, átérezhető legyen a pandémiás időszak, illetve annak hatása.

Fotó: Magyar Nemzeti Levéltár

Budapest Főváros Levéltára Hívd a levéltárost! elnevezésű programot indított azzal a céllal, hogy telefonos segítséget adjon az internetes adatbázis böngészéséhez.

Fekete Péter a hetente több, mint 350 résztvevővel tartott online értekezleten értékelte a kialakult helyzetet és elismerését fejezte ki az ágazatnak azért, mert Európában egyedülálló módon képes szolgálni az országos intézményrendszer a pandémiás helyzetben a lakosságot. A magyarországi tapasztalatokról, jó példákról hamarosan szakmai fórumon egyeztetnek majd a V4 országok kulturális minisztereivel is.

(EMMI)