Egyetértettek abban, hogy a gyerekek jövője érdekében, már a kezdetektől a lehető legjobb orvosi ellátásban kell részesülniük. Ennek egyik elengedhetetlen feltétele a házi gyerekorvosok társadalmi és anyagi megbecsülése is. Horváth Ildikó megnyugtatta az alapellátásban dolgozókat, hogy a csoportpraxis fogalma nem függ össze a gazdasági önállóság elvesztésével, épp ellenkezőleg, ez azt erősíti, hogy az itt dolgozók klinikai szakterületen szerzett gyermekorvosi szakvizsgája a finanszírozásban is elismerésre kerül. A csoportpraxis kapcsán a háziorvosok arra is megnyugtató választ kaptak, hogy a többletfeladatok arányos többletfinanszírozással járnak majd. Az államtitkár a bérrendezés témakörében hangsúlyozta, hogy 2021. január 1-jétől az egészségügyi szolgálati jogviszony hatálya alá tartozó alkalmazott háziorvosok is az új bértábla szerint kapják fizetésüket, emellett az önálló praxisban dolgozók is hasonló nagyságrendű jövedelemnövekedésben részesülnek. 

Fotó: EMMI

Az egyeztetésen szó esett a gyermek alapellátásban dolgozók utánpótlásának megoldási lehetőségeiről, valamint a gyermekkori prevenciós jógyakorlatokról is. Mindkét területen elindult a közös gondolkodás: a HGYE szakmai javaslatokat dolgoz ki, ami olyan jógyakorlatokon, tapasztalaton és szakmai evidenciákon alapul, amelyek a jövőben egy innovatív együttműködés alapjául szolgálhatnak.
Mindkét fél úgy állt fel a tárgyalóasztaltól, hogy a várható változások utat nyitnak a házi gyermekorvosi ellátás hosszú távú stabilitása, megerősödése, és ezzel a gyerekek még magasabb szintű ellátása előtt.

(EMMI)