Közös nyilatkozat

Jair Bolsonaro, a Brazil Szövetségi Köztársaság elnökének hivatalos magyarországi látogatásáról

(2022. február 17.)

1.    Jair Bolsonaro, a Brazil Szövetségi Köztársaság elnöke – Áder János köztársasági elnök és Orbán Viktor miniszterelnök meghívására – 2022. február 17-én hivatalos látogatást tett Budapesten. Személyében először látogatott brazil köztársasági elnök Magyarországra. 

2.    A brazil köztársasági elnököt fogadta Áder János köztársasági elnök, Orbán Viktor miniszterelnök és Kövér László az Országgyűlés elnöke. A találkozókon a brazil elnök és a magyar közjogi méltóságok egyetértettek abban, hogy az elmúlt három évben a kétoldalú politikai kapcsolatok új fejlődési szakaszba léptek. 

3.    A brazil elnök és a magyar miniszterelnök emlékeztettek arra, hogy a Jair Bolsonaro vezette kormány 2019 eleji hivatalba lépése és a magyar miniszterelnöknek a beiktatási ünnepségen való részvétele új fejezetet nyitott a kétoldalú kapcsolatokban. Ugyanezen év májusában első ízben tárgyalt brazil külügyminiszter Magyarországon, amit 2019 októberében Szijjártó Péter magyar külgazdasági és külügyminiszter viszontlátogatása követett. 

4.    A felek méltatták a kölcsönös szimpátián alapuló légkört, az alapértékekben vállalt közösséget, a nemzetközi kapcsolatok hasonló megközelítését, és ismételten hangot adtak a család, a vallásszabadság, a piacgazdaság és a nemzeti szuverenitás melletti elkötelezettségüknek. 

5.    A két ország vezetői üdvözölték, hogy Magyarország az első közép-európai ország, amely Embraer KC-390 típusú, brazil katonai szállítógépeket vásárol, és egyetértettek abban, hogy az ügylet kölcsönös bizalomról és a kétoldalú kapcsolatok elmélyüléséről tanúskodik. Az Embraer KC-390-esek magyar szolgálatba állásával a közép- és kelet-európai NATO tagállamok először tesznek szert légi utántöltési képességre. Ez is jól példázza, hogy az EMBRAER-rel folytatott együttműködés miként járul hozzá nemcsak Magyarország, hanem a térség biztonságának fokozásához. 

6.    A felek méltatták az EMBRAER 2021. augusztusi budapesti irodanyitásának jelentőségét. Reményüket fejezték ki, hogy az egyik legelismertebb brazil vállalat magyarországi jelenléte ösztönzőleg hat a kétoldalú gazdasági és kereskedelmi kapcsolatokra, és erősíti a gazdasági szereplők, cégek, startupok, kutatóközpontok és egyetemek közötti együttműködést. 

7.    A brazil államfő, valamint a magyar államfő és kormányfő üdvözölték a Magyar-Brazil Gazdasági Vegyes Bizottság kétoldalú kereskedelem-fejlesztési és befektetés-ösztönzési erőfeszítéseit, valamint elégedetten nyugtázták, hogy megkezdődött a soron következő, hatodik, budapesti ülés előkészítése. 

8.    A két ország vezetői megelégedéssel nyugtázták az oktatási együttműködés területén elért kimagasló eredményeket. Kiemelték, hogy 2017 óta a Stipendium Hungaricum ösztöndíjprogram keretében 1100 brazil diák választotta Magyarországot felsőfokú tanulmányai helyszínéül. Üdvözölték, hogy a PEC-G és PEC-PG nevű alap-, illetve posztgraduális képzésekre szóló, brazil kormányösztöndíjakból magyar diákok is részesülnek. 

9.    A magyar és a brazil kormány egyaránt perspektivikus és kölcsönösen előnyös területként tekint a tudományos és technológiai kapcsolatok elmélyítésére. Ennek jegyében a Brazil Ipari, Kutatási és Innovációs Szövetség (EMBRAPII) és a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal projektek finanszírozását célzó közös pályázat kiírásáról tárgyalnak, melynek fókuszában a vízgazdálkodási technológiák, az energiahatékonyság, az információs és kommunikációs technológiák, valamint az okos város témái állnak. 

10.    A felek megállapították, hogy szemléletmódjuk hasonlósága mind régiós, mind világviszonylatban előnyökkel jár, és kiemelték az EU-Mercosur társulási megállapodás pozitívumait. Magyarország 2019-től kiemelten támogatja Brazília OECD-csatlakozási törekvéseit, egyben sok sikert kíván a 2022 januárjában elindult csatlakozási folyamathoz. Magyarország megszavazta, hogy Brazíliát a 2022-2023 közötti időszakra a Biztonsági Tanács nem állandó tagjává válasszák. 

11.    A brazil államfő elismeréssel szólt a Brazíliában élő, jelenleg 100 ezer főre becsült magyar gyökerű közösség társadalomalkotó szerepéről és hozzájárulásáról az ország fejlődéséhez. 

12.    A brazil köztársasági elnök magyarországi látogatása során a felek vízügyi, humanitárius és az üldözött keresztények megsegítését célzó, valamint honvédelmi együttműködési szándéknyilatkozatokat írtak alá. 

13.    A brazil köztársasági elnök újabb, hivatalos látogatásra hívta meg partnereit. 

14.    A brazil államfő köszönetét fejezte ki a Budapesten tapasztalt szívélyes, baráti fogadtatásért.

(KKM)