Az élővilág sokszínűségének megőrzése mindannyiunk közös feladata és felelőssége. Elkezdődött hazánk új Nemzeti Biodiverzitás Stratégiájának kidolgozása, amely a következő évtizedre vonatkozó fő célkitűzéseket, és a hozzá kapcsolódó intézkedéseket határozza meg annak érdekében, hogy Magyarország élővilágának meglévő változatossága hosszú távon is fennmaradjon. 

Az Agrárminisztérium elkötelezett a biológiai sokféleség megőrzése mellett. Az aktív védelmi intézkedéseknek köszönhetően az elmúlt években több mint 100 ezer hektáron történt élőhely-rekonstrukció, amely komoly mértékben segíti az élővilág sokszínűségének növelését és fenntartását. A célzott természetvédelmi projektek hatására számos szűk elterjedésű veszélyeztetett faj esetében sikerült pozitív eredményt elérni és stabilizálni az állományukat.

A túzok állománya hozzávetőlegesen 10%-al növekedett, a hazai egyedek száma 1600 példányra emelkedett. A parlagi sas védelmét célzó pályázatoknak köszönhetően száz párra szaporodott az állomány. Az elmúlt évtizedekben jelentősen, negyven párról 200-250 párra nőtt a magyarság szimbólumaként ismert turul, azaz a kerecsensólyom populációja. A rákosi viperák számára szaporító központot hoztak létre, élőhelyeiket helyreállították és folyamatosan telepítik vissza az egyedeket.

Idén a Biológiai Sokféleség Világnapja alkalmából arra biztatjuk nemzeti parkjaink mellett a hazai kutatóközpontokat, tudományegyetemeket, állatkerteket, botanikus kerteket, arborétumokat, természettudományi múzeumokat, hogy csatlakozzanak az „Együtt a biológiai sokféleségért!” nemzetközi koalícióhoz, melynek célja, hogy az intézmények együttes erővel hívják fel a figyelmet a természeti válságra és emeljék fel szavukat az élővilág változatosságának megőrzéséért.

Mindez különösen fontos a Biológiai Sokféleség Egyezmény világkonferenciája előtt, melyet 2021 októberében rendeznek, és ahol a világ országai várhatóan kulcsfontosságú döntéseket hoznak az élővilág megmentése érdekében.

(AM Sajtóiroda)