A kormány a népszerű pályázat útján támogatja a magyar családokat a modern napelemes rendszerek telepítésében. A zöldenergia termelésére és tárolására ösztönző felhívás eredeti, 75,8 milliárd forintos keretét a több mint 18 ezer fejlesztésre mostanáig megítélt források lényegében kimerítették. A támogató ezért holnap estétől felfüggeszti az előregisztrációs kérelmek benyújtását. A már beérkezett igénylések fedezetéül az Energiaügyi Minisztérium 30 milliárd forinttal emeli meg a program keretösszegét. Az eredetileg kalkulált mintegy 15 ezer helyett az eddigi átlagos támogatási igénnyel számolva így akár több mint 25 ezer család beruházásait segítheti a Napenergia Plusz Program.

A jövő a zöldenergiáé. Magyarország élenjáró szerepre tör a termelésében és a tárolásában az otthonokban, az ipartelepeken és a gépjárművekben is. A napenergia hazai aránya az áramtermelésben tavaly a világon a harmadik, Európában pedig a második legmagasabb volt. Az időjárásfüggő megújulók hatékonyabb hasznosításában a legfontosabb eszköz az energiatárolás elterjesztése.

A Napenergia Plusz Programban a kormány ingatlanonként akár 5 millió forint támogatást kínál a családok fejlesztéseihez. A napelem és energiatároló egyidejű beszerzésével a háztartások önellátási képessége fokozódik, áramszámlájuk csökken. A megtermelt zöldenergia saját célú, helyi felhasználása érdemben mérsékli a villamosenergia-hálózat terhelését is. A program hozzájárul Magyarország energiaszuverenitásának és a hazai ellátás biztonságának megerősítéséhez.

A pályázati folyamat a családok számára a lakossági előregisztrációval idén januárban vette kezdetét. Februárban megszülettek az első támogatói döntések, májusban pedig megindultak a kifizetések is. A nyertesek az elszámolható beruházási költségek kétharmadát kaphatják meg vissza nem térítendő támogatásként. A legfrissebb adatok szerint már több mint 18 ezer támogatói okirat került kibocsátásra, összesen több mint 75 milliárd forint értékben.

Az eredeti keretösszeg kimerülése miatt újabb előregisztrációs kérelmet legkésőbb 2024. július 9-én, kedden, 20 óráig lehet benyújtani a támogató NFFKÜ elektronikus felületén keresztül. Az átlagos támogatási igény jelenleg 4,1 millió forint körül alakul, így a többletfinanszírozással az eredetileg kalkulált 15 ezer helyett összesen akár több mint 25 ezer család részesülhet állami hozzájárulásban.

A hazai összes napelemes beépített teljesítmény idén tavaszra túlnőtte a korábban 2030-ra megcélzott 6 ezer megawattot. A felülvizsgálat alatt álló Nemzeti Energia- és Klímaterv így már e kapacitás kétszeresével, 12 ezer megawattal számol a következő évtized elejére. Az ismert fejlesztési tervek alapján e célszám nagy biztonsággal teljesíthető. A háztartási méretű naperőművekből több mint 271 ezer működik Magyarországon, közel 2,5 ezer megawatt összes beépített teljesítménnyel.

(Energiaügyi Minisztérium)