A kormány új lehetőséget teremtett ahhoz, hogy a korábban megoldatlan ellátási helyzetű versenypiaci kisfogyasztók januártól is villamos energiához juthassanak. Az egyetemes szolgáltatásra nem jogosult felhasználók, például vállalkozások, önkormányzatok, társadalmi szervezetek tegnap éjfélig leadott elektronikus nyilatkozatban igényelhették a szolgáltatást az MVM Next Energiakereskedelmi Zrt.-től. A beérkezett jelentkezések alapján a konstrukciónak köszönhetően mintegy 1700 fogyasztó őrizheti meg működőképességét az újévben is.

 

A nemzetközi energiaválság Európában mindenütt rendkívüli kihívások elé állítja a cégeket és a településeket. A kormány új eszközzel biztosítja egyes versenypiaci fogyasztók jövő évi áramellátását a munkahelyek megőrzése, a közszolgáltatások zavartalansága érdekében. Az Energiaügyi Minisztérium a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara kezdeményezése alapján dolgozta ki a kormányrendeletben bevezetett lehetőséget. A megoldás olyan versenypiaci fogyasztók helyzetét rendezi megnyugtatóan, akik jövő évi áramellátásukra előzőleg nem rendelkeztek sem szerződéssel, sem elfogadott ajánlattal.

 

A hétfő éjféli határidőig 1699 fogyasztó tett nyilatkozatot a veszélyhelyzeti ellátás iránti igényéről összesen 3766 fogyasztási helyre és 58 GWh éves mennyiségben. A jelentkezők túlnyomó többsége vállalkozás. A fogyasztási helyek közel harmada, az árammennyiség több mint negyede azonban a 241 nyilatkozó önkormányzathoz kapcsolódik.

 

A veszélyhelyzeti átmeneti ellátásról január elsejétől határozatlan időre szóló szerződés alapján gondoskodik az MVM Next. A villamos energiát havonta változó áron biztosítja majd a kereskedő, kifejezetten azzal a céllal, hogy az egyéb lehetőségektől eleső kisfogyasztók jövőre se maradjanak áram nélkül. A jogosulatlanul igénylők kötbér fizetésére kötelezhetők. A megkötött szerződés két hónapon belül felmondható, például abban az esetben is, ha valaki kedvezőbb piaci ajánlatot találna.

(EM)