A Nagyvállalati Beruházási Támogatással a kormány összesen 470 millió forinttal segítette a magyar buszgyár közel 2 milliárd forintos fejlesztését.

Fotó: Pénzügyminisztérium

A magyar buszgyártás fejlesztése nemzetgazdasági érdek, Magyarországnak komoly hagyományai vannak az iparágban, rendelkezik a szükséges szaktudással, innovációs bázissal, és a tömegközlekedés megújításában is meghatározó szerepet tölthet be – hangsúlyozta Varga Mihály hozzátéve, hogy a kormány ezzel a céllal indította évekkel ezelőtt a nemzeti autóbuszgyártási programot. 

Fotó: Pénzügyminisztérium

A pénzügyminiszter emlékeztetett: már több mint 2200 olyan autóbusz van forgalomban Magyarországon, amelyek a Kravtex-Kühne csoport gyáraiban készültek, míg a mostani fejlesztés eredményeként évente 1000 busz előállítására lesz képes a vállalat. A Nagyvállalati Beruházás Támogatás a kormány legsikeresebb beruházásösztönző programja, amelynek révén 2015 óta 572 milliárd forintnyi beruházás valósult meg és 4000 munkahely jött létre – ismertette Varga Mihály. A tárcavezető kiemelte: a jelenlegi bizonytalan, gyorsan változó világgazdasági környezetben különösen nagy jelentőséggel bír, hogy az elmúlt 12 év munkájának köszönhetően a magyar gazdaság ma jóval ellenállóbb a válságokkal szemben, mint 2010 előtt. 

Fotó: Pénzügyminisztérium

A külföldi kitettséget csökkenti, hogy a családok kezében lévő államadósság arányát 3%-ról 25%-ra, a külföldiek kezében lévőt 60%-ról 30%-ra javította a kormány. Ezzel párhuzamosan az állami vagyon 11 ezer milliárd forintról 19 ezer milliárd forintra, a családok megtakarításai 20 ezer milliárdról 60 ezer milliárd forintra emelkedtek – sorolta a pénzügyminiszter.

Fotó: Pénzügyminisztérium

Mint fogalmazott: a kormány azon dolgozik, hogy a világgazdasági kockázatoktól, a háború hatásaitól megvédje a magyar családokat és vállalkozásokat.

(Pénzügyminisztérium)