A pénzügyminiszter kiemelte: a magyar gazdaságpolitika a veszélyes időkben is világos és helyes célokat követ, az államadósságot és a költségvetési hiányt csökkentjük, a munkahelyeket megvédjük, az inflációt egyszámjegyűre szorítjuk.

Fotó: Pénzügyminisztérium

A magyar emberek egészsége és ellátása nem függhet a nemzetközi piacoktól – szögezte le Varga Mihály. A COVID-járvány idején világossá vált, hogy az egészségiparban is növelni kell Magyarország önellátó-képességét. A 2020-ban 67 milliárd forinttal elindított Egészségipari Támogatási Programnak az volt a célja, hogy a hazai gyártókapacitások növelésével csökkentsük az egészségügyi ellátórendszer importfüggőségét, a külső beszállítóknak való kitettségét.

Fotó: Pénzügyminisztérium

Varga Mihály arra is felhívta a figyelmet, hogy hazánk gyorsan talpra állt a világjárvány után, azonban az Európai Unió vezetése elhibázott szankciók sorozatával reagált az orosz-ukrán konfliktusra, amelyek tovább mélyítették a válságot. Mint mondta: ma azzal is számolnunk kell, hogy a brüsszeli döntéshozók célzottan versenyhátrányt okoznak a magyar gazdaságnak a helyreállítása alap visszaszorításával, amellyel végső soron a magyar vállalkozásokat rövidítik meg. A miniszter úgy fogalmazott: a magyar gazdaság ennek ellenére helytáll, a tavalyi 4,6%-os növekedés után idén is elkerülhetjük a recessziót, az Európai Unió egyik legalacsonyabb munkanélküliségi rátája a magyar, javítjuk az egyensúlyi mutatókat, jövőre pedig visszatérhetünk a 4% körüli növekedési pályára. 

Fotó: Pénzügyminisztérium

A tárcavezető hangsúlyozta: a kormány a háborús időkben is megvédi a magyar családokat, a rezsicsökkentést és nyugdíjakat, a munkahelyeket és a vállalkozásokat, ennek megfelelően készíti elő a jövő évi költségvetést is. Varga Mihály az Igazgyöngy ’98 Kft. 1 milliárd forintos beruházásról szólva elmondta: a cég a fejlesztésnek köszönhetően hazai kórházak és rendelők számára évente mintegy 4 millió kötszer-terméket gyárthat, és saját korábbi importját is kiváltja.

(Pénzügyminisztérium)