A kötelező akciózást a boltokban 2023. június 1. és szeptember 30. között kell fenntartani, az akciókról tájékoztatást is közzé kell tenni: az üzletben jól látható helyen, a reklámújságokban és online is. A  kereskedő köteles az  árcsökkentéssel érintett termék vonatkozásában az  árcsökkentés tényét és mértékét is feltüntetni.

Az alapvető élelmiszereket a Magyar Közlönyben olvasható részletszabályok alapján 20 kategóriába kell besorolni:

1. Baromfihús

2. Sertés-, marhahús, egyéb húsféleségek

3. Hal, halkonzerv

4. Húskészítmények

5. Tej, tejföl és helyettesítői

6. Joghurt és egyéb savanyított készítmények

7. Egyéb tejtermék

8. Sajt

9. Vaj, margarin és készítményei

10. Egyéb zsiradékok (növényi és állati)

11. Kenyér

12. Péksütemények

13. Száraztészta, rizs, egyéb cereáliák

14. Liszt, cukor, tartósított lisztesáru

15. Friss zöldség

16. Friss gyümölcs

17. Gyümölcs-, zöldséglé

18. Készételek, fűszerek, ételízesítők

19. Kávé, tea

20. Ásványvizek és üdítőitalok

Valamennyi kategóriában egy-egy szabadon választott terméket kell az akciót megelőző 30 napon belüli legalacsonyabb árnál legalább 10 százalékkal olcsóbban kínálni. Biztosítani is kell a 2022-ben értékesített átlagos napi mennyiséget a leakciózott termékekből.

Fotó: MTI

Az akciós időszak a hét csütörtökén 0 órától a következő hét szerda 24 óráig tart. A kereskedő legfeljebb három alkalommal választhat más akciós időszakot is, de erről előzetesen jeleznie kell a kereskedelemért felelős minisztériumnál. Az akció nem vonatkozhat árstopos termékekre.

Az intézkedés a legkisebb boltokat nem, hanem azokat a kereskedőket érinti, amelyek a TEÁOR szerinti „4711 – Élelmiszer jellegű bolti vegyes kiskereskedelem” megjelöléssel feltüntetett tevékenységet végzik, és amelyeknek a 2021-es árbevétele meghaladta a félmilliárd forintot, dolgozzanak bár csomagküldőként, üzletben vagy bevásárlóközpontban.

A cél az online árfigyelő rendszer bevezetésével együtt az árak további letörése, az infláció elleni harc. Ugyanakkor fenntartjuk az árstopokat, június 30-ig meghosszabbítva. Amíg magas az infláció, tart a háború, és a szankciók életben vannak, mi árstoppal védjük a magyar embereket.

 

(kormany.hu)