Az egészségügyi dolgozók és a védekezésbe bevont orvosegyetemi hallgatók november eleje óta utazhatnak menetjegy megvásárlása nélkül a tömegközlekedési eszközökön. Az Innovációs és Technológiai Minisztérium elrendelése alapján kezelési költség nélkül térítették vissza a korábban megvásárolt bérletek árát közülük azoknak, akik ezt november 18-áig kérték a szolgáltatóktól.

Mosóczi László, az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) közlekedéspolitikáért felelős államtitkára elmondta: „A kormány az ingyenes utazási lehetőség biztosításával is a vírussal szembeni eredményes küzdelmet támogatja, a frontvonalban harcolók iránti megbecsülését fejezi ki. A visszaváltott bérletekből több mint 5600 a Volánbusz, mintegy 1200 a MÁV-START járataira szólt. Az autóbuszon utazók így közel 29 millió, a vonatozók 11 millió forintot kaptak vissza. A díjmentes lehetőséget igénybe vevők nagyjából fele volt egészségügyi dolgozó, az egyetemi hallgatók közül valamelyest kevesebben kérték vissza a pénzüket.”

Az államtitkár emlékeztetett arra, hogy december 16. óta a védekezésben résztvevő szociális dolgozók, rendőrök, katonák és közszolgálati tisztviselők is díjmentesen használhatják a közösségi közlekedési eszközöket. Ehhez mindössze személyazonosság igazolására alkalmas okmányt és egy munkáltatói igazolást kell felmutatniuk arról, hogy a veszélyhelyzettel összefüggő vagy a  koronavírus-világjárvány következményeinek elhárítása érdekében szükséges feladatokat látnak el. Az ITM már intézkedett a szolgáltatóknál annak érdekében, hogy az újonnan kedvezményezettek is kezelési költség nélkül válthassák vissza a decemberre szóló bérleteiket.

(ITM)