A miniszteri biztos kiemelte, hogy a Szlovák Nemzeti Múzeum és a Nemzeti Portrétár közös együttműködése alapján, az Agrárminisztérium Hungarikum pályázatának támogatásával kétnyelvű (magyar-szlovák) könyv jelent meg a Betléri Andrássy-kastélyban található, eddig még nem publikált festményeken ábrázolt Nádasdy huszárezred törzstisztjei életútjának feldolgozásával.

Fotó: Fekete István

A huszár az a férfi, aki kisugárzásával, öltözetével, hazaszeretetével megtestesíti nemzeti jelképünk értékeit.  A huszárság ezen érdemeknek is köszönheti méltó helyét 2017 óta a hungarikumaink között – hívta fel a figyelmet Dallos Gyula.

„A most megjelent kiadvány célja, hogy a Betléri kastély látogatói számára megismerhetők legyenek a 18. századi magyar huszárok izgalmas történetei, és az arcékeken látható 37 személy mögé tudja illeszteni a megtörtént csatákat, magyar történelmi eseményeket” – mondta el Reicher Péter, a Nemzeti Portrétár főtitkára a részleteket ismertetve. Hozzátette: a kutatást Harald Skala cseh származású kutató adatai alapján Dr. Réfi Attila véglegesítette. 

Fotó: Fekete István

A könyv bemutatóján részt vett Mgr. Máté Tímea, a Szlovák Nemzeti Múzeum igazgatója és Dr. Kranzieritz Károly, a Károli Gáspár Református Egyetem huszártörténeti kutatócsoportjának tagja is.

(AM Sajtóiroda)