A könnyítéssel, a szabályozás egyszerűsítésével és az adminisztratív terhek csökkentésével ösztönzi a kormány a megváltozott munkaképességű (mmk) foglalkoztatást, ami a mostani járványügyi helyzetben kiemelt védelmet is ad számukra a munkaerőpiacon.

A kormány piaci cégekkel együttműködve nagy hangsúlyt fektet a fogyatékossággal élő és megváltozott munkaképességű emberek foglalkoztatásának megerősítésére, ezért indult el az Érték Vagy! program is. Ennek a foglalkoztatási formának az aránya idénre több, mint a duplájára, 44 százalékra nőtt 2010-hez képest (akkor 18 százalék volt).  2010-ben közel 70 ezer megváltozott munkaképességű embernek volt munkája, ma pedig már több, mint 155 ezer mmk-s munkavállaló dolgozik, mert a magyar kormány segélyek helyett a lehetőségek teremtésében hisz, és abban, hogy a megváltozott munkaképességű és fogyatékossággal élő embertársainknak nem sajnálatra van szükségük, hanem munkalehetőségre.

Fotó: EMMI

Ebben a foglalkoztatási formában a járvány alatt nem csupán megőriztük a munkahelyeket, de bővítettük is, hiszen az állami KÉZMŰ-ERFO-Főkefe cégcsoport a napokban vette fel tízezredik megváltozott munkaképességű munkavállalóját.

(EMMI)