Több száz kivitelező jelentkezett már a Napenergia Plusz Programba, a lehetőség pedig még nyitva áll - mondta azEnergiaügyi  Minisztérium (EM) parlamenti államtitkára kedden a minisztérium Facebook-oldalán közzétett videóban.

    Koncz Zsófia minden iparági vállalkozást arra biztatott, hogy regisztráljon a pályázati honlapon. A magyar gazdaság jövője a zöldenergia, Magyarország gazdasági ereje és versenyképessége nagymértékben azon múlik, hogy a megtermelt zöldenergiát a lakásokban és ipari parkokban el is tudják tárolni - mondta, hozzátéve: ezért indították el a modern napelemes rendszerek telepítését ösztönző Napenergia Plusz Programot.
    A 75 milliárd forintos keretösszegből egy ingatlanra akár 5 millió forint vissza nem térítendő támogatás juthat, a bruttó elszámolásba kerülő családok, napelem és tároló együttes létesítéséhez kaphatnak így segítséget - tájékoztatott. Elmondta, hogy háztartási méretű naperőművekből több mint negyedmillió üzemel már Magyarországon, és a pályázat alapvető célja, hogy elősegítse a további bővülést.
    Koncz Zsófia beszélt arról is, hogy december 4-én indult el a kivitelezők előregisztrációja, mostanáig csaknem háromszáz vállalkozás jutott el a benyújtásig, mintegy kétszázan már a jóváhagyást is megkapták. A pályázó családok január közepétől közülük választhatnak majd kivitelezőt, ezért fontos, hogy minden cég időben jelentkezzen - hívta fel a figyelmet.
    Az Energiaügyi Minisztérium a gazdasági társaságok számára egy önálló pályázati kiírás keretein belül 62 milliárd forintot biztosít ipari energiatárolók létesítéséhez, és legalább tízéves üzemeltetéséhez - tájékoztatott a parlamenti államtitkár. A jövő év elején tehát összesen 137 milliárd forintos pályázati lehetőséget nyitnak meg a magyar családok és a vállalkozások előtt a zöldenergia-tárolás térnyerése érdekében - közölte Koncz Zsófia.

(MTI)