Koncz Zsófia elmondta, az ebben az időszakban felmerülő többletkiadások miatt a szeptemberben esedékes családtámogatási ellátások - a gyermekgondozást segítő ellátás (gyes), a gyermeknevelési támogatás (gyet) és a családi pótlék - augusztusban érkeznek meg. Kiemelte, emellett óriási segítség a tankönyvek ingyenessége is; augusztusban 13 millió tankönyvet és 70 ezer oktatási segédeszközt juttatnak el 1,2 millió diáknak 4100 iskolába. Ezen felül a kormány az elmúlt években mintegy ötszázezer notebookot is eljuttatott a diákoknak, de gyakorlatilag csak az ingyenes tankönyvek is több tízezer forint értékű támogatást jelentenek a családoknak - mondta az államtitkár.

Koncz Zsófia hangsúlyozta, az ingyenes vagy kedvezményes gyermekétkeztetés is fontos intézkedés, mellyel a kormány kiemelten a nagycsaládosoknak és a tartósan beteg vagy fogyatékossággal élő gyermeket nevelő családoknak tud segíteni. Emellett lényeges, hogy a kormány olyan családszervezetekkel is stratégiai partnerségben áll, mint a Nagycsaládosok Országos Egyesülete (NOE), akikkel folyamatosan azon dolgoznak, hogy segíteni tudják Magyarország "családbarát fordulatát".

MTI

Koncz Zsófia elmondta, a szerencsi és környékbeli nagycsaládosoknak gyermekenként mintegy tízezer forint értékben állítottak össze és adtak át tanszercsomagokat harminc iskolás gyerek számára az egyesülettel közösen. Az államtitkár kiemelte, szeptember másodikától újra lesz bölcsődeitérítésidíj-támogatás, így kérelmeket tudnak benyújtani azon családok, akik gyermeke bölcsődébe fog járni. Hozzátette, ezt a támogatást a kormány az önkormányzati fenntartású bölcsődékre is kiterjesztette, és az európai uniós feltételeknek megfelelően a vidéki családokat tudják támogatni. Ez a segítség havonta ötvenezer forintot jelent, de olyan esetekben, amikor például egy szülő gondozza, neveli a gyermeket, a támogatás akár hatvanötezer forint is lehet - jegyezte meg.

Kardosné Gyurkó Katalin, a NOE elnöke elmondta, az egyesület idén hetedik alkalommal gyűjtött tanszereket rászoruló családok számára. Ebben az évben huszonnégy áruházban mintegy negyvenkilenc szervezetük vett részt a gyűjtésben - tette hozzá.
Kiemelte, több mint tizenkétezer felajánlás érkezett, így országosan ezerkétszáz gyermeknek tudnak segíteni a tanszercsomagokkal, melyek olyan helyre kerülnek, ahol azokra "igazán szükség van".

(MTI)