A világ több pontján zajlanak koronavírus elleni vakcinafejlesztések, a magyar kormány kötelessége, hogy a lehető legtöbb forrásból, minél gyorsabban tudjon beszerezni hatékony és biztonságos oltóanyagot – jelentette ki Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter a parlamentben. Az utóbbi napokban számos rémhír és álhír jelent meg ezzel kapcsolatban, ezért fontos tisztázni, hogy Magyarországon csak a hatályos jogszabályok alapján, az arra illetékes hatóságok által megvizsgált és engedélyezett oltóanyagot lehet beadni az embereknek. Tehát a magyar hatóságok döntenek arról, hogy   kizárólag a magyar szakhatóságok döntenek arról, hogy melyik oltóanyag biztonságos és melyik nem. A miniszter egyértelművé tette, hogy nem üzleti vagy politikai lobbik, illetve lobbiérdekek döntenek arról, hogy melyik oltóanyagot lehet ingyenesen és önkéntesen beadni magyar embereknek.  

 

Jelenleg három olyan európai uniós, illetve amerikai vakcina fejlesztés zajlik, amelyek már a harmadik tesztelési fázisban járnak, ezekből le is kötöttünk összesen 12 millió adag oltóanyagot. Fontos ugyanakkor, hogy ezekből a vakcinákból is csak a megfelelő fejlesztési fázis elérése és az engedélyeztetési eljárások után érkezhet nagy mennyiség Magyarországra, legkorábban a tavaszi hónapokban.

Tőlünk keletre is zajlik: Orosz a harmadik kísérleti fázis felénél tart, a múlt héten kaptak félidei jelentést, ami 92 százalékos hatékonyságot igazolt. A harmadik tesztfázisban összesen 40 ezer emberen végzik el az oltást és a szükséges vizsgálatokat. Európában elsőként hazánkba érkezett 10 dózis ebből az oltóanyagból azért, hogy a magyar hatóságok el tudják végezni azokat a vizsgálatokat, amelyek alapján a szakemberek dönthetnek arról, hogy az oltóanyag biztonságos-e és megfelelő a hatékonysága. 

Kínában három gyártó cég fejleszt koronavírus elleni vakcinát, velük is folyamatosan egyeztet a kormány, az egyik kutatás már szintén a harmadik fázisban van, így amint megérkezik az oltóanyag mintája és a dokumentáció, ezt is megvizsgálhatják a magyar hatóságok. Mindezen túl Izraellel is folynak tárgyalások az ottani vakcinafejlesztés kapcsán.  

(kormany.hu)