Pro Caritate díjban tizenöten, Idősekért díj elismerésben hárman részesültek, az Esélyteremtésért díjat négyen, a Szociális Munkáért díjat tízen vehették át, továbbá miniszteri elismerő oklevelekkel is elismerték a szociális ágazatban kiemelkedően dolgozók munkáját.

Az elismerésben részesültek névsora itt található.

Fülöp Attila beszédében elmondta, hogy a gondoskodáspolitika területén dolgozók a magyar családokért, közösségekért és az egész nemzetért dolgoznak. Hozzátette, hogy november 12-e már öt éve a szociális munka napja, és ez a nap jó alkalmat ad arra, hogy a "józanság talaján, tárgyilagosan" lehessen beszélni arról, mi minden történik ezen a területen. Ez nem volt mindig így, hiszen az 1990-es években, amikor még a város szélén, elzárva a külvilágtól próbáltak gondoskodni a segítségre szoruló honfitársakról, akkor a közbeszéd elől is elzárták ezt a témát.

Az államtitkár kiemelte, hogy mintegy százezren dolgoznak a szociális területen Magyarországon, ők nap mint nap "embert és lelket próbáló" munkát végeznek a gyermekvédelemben, a felzárkózáspolitikában, az idősek, a hajléktalanok és a szenvedélybetegek támogatásában. Sokszor éri kritika a gondoskodáspolitika területét, miszerint az állam kezd kivonulni erről a területről, de ez nem igaz, hiszen állandó fejlesztés zajlik.

 

Példaként említette, hogy ez év elején húsz százalékos béremelést kaptak a szociális területen dolgozók, a gyermekvédelemben pedig ötszörösére nőtt a pótlék összege. Az idei költségvetésből 1140 milliárd forintot fordítottak erre a területre, ami a 2010-es összeg három és félszerese, valamint most van a parlament előtt egy jogszabálytervezet, amely a nevelőszülői ellátmányt 25 százalékkal emeli majd.

(MTI, Belügyminisztérium)