Farkas Sándor hangsúlyozta, a nemzetgazdasági szinten is kiemelkedő exportteljesítményhez jelentős mértékben hozzájárultak a mezőgazdasági támogatások. A magyar kormány 80 százalékos társfinanszírozásának köszönhetően pedig a tavalyi évben európai uniós viszonylatban is Magyarországon voltak a legmagasabbak a támogatások. 2027-ig bezárólag mintegy 5300 milliárd forint fejlesztési forrás áll rendelkezésre. Hozzátette, a szaktárca célja, hogy alapanyagtermelés helyett a hozzáadott érték növelése legyen a cél, ezért 2030-ra szeretnénk elérni azt, hogy a magyar agrár- és élelmiszeripar Európa legfejlettebb gazdaságai közé tartozzon. Idén a Közös Agrárpolitika Stratégia Terv részeként mintegy 64 pályázati jogcímet hirdet meg a szaktárca, mely a legkisebb gazdálkodóktól a nagyobb üzemmérettel rendelkező gazdaságokig, mindenki számra elérhető forrásokat biztosít.

Fotó: Vermes Tibor

Farkas Sándor emlékeztetett, a mai nappal megkezdődött a területalapú támogatásokhoz kapcsolódó egységes kérelmek benyújtásának lehetősége, a gazdálkodók 44 támogatási és vidékfejlesztési jogcímen nyújthatják be kérelmeiket, az előttünk álló két hónapig bezárólag. A pályázati rendszer az elmúlt évek tapasztalatait figyelembe véve egyszerűsödött és átláthatóbb lett, a kamara falugazdász-hálózata azonban továbbra is segíti a gazdákat.

A miniszterhelyettes kiemelte, a magyar kormány már többször bizonyította, hogy a gazdatársadalom erős szövetségese. A fejlesztési források célja pedig továbbra is az agrárvállalkozások versenyképességének növelése mellett a vidéki Magyarország erősítése, valamint a helyben maradás ösztönzése.

(AM Sajtóiroda)