A beérkezett fotók és a csapatok vízminőség-értékelései is mind azt mutatják, hogy a versenyben részt vevő diákokat szoros kapcsolat fűzi a lakóhelyük természetes környezetéhez, és fontos számukra annak állapota – mondta el az Agrárminisztérium környezetvédelemért felelős helyettes államtitkára a díjátadó ünnepségen. László Tibor Zoltán hozzátette: a megmérettetésben részt vevő fiatalok sok élménnyel gazdagodtak, fontos ismereteket szerezhettek a vízi élőlényekről és azok vízminőséget jelző szerepéről.

A BISEL környezeti nevelési program 20 évvel ezelőtt indult el Magyarországon. Célja, hogy a résztvevők jobban megismerjék a lakhelyükhöz közeli vízfolyások élővilágát, az élőlények, illetve a környezetük közötti kölcsönhatásokat, továbbá az emberi tevékenység élővizekre gyakorolt hatását. Az Agrárminisztérium a 2020/2021-es tanévre is meghirdette a BISEL – Gumicsizmás természetvédelem program országos versenyét, ezúttal az „Életet adó víz” címmel. A megmérettetésen 7-9. és 10-12. évfolyamos diákok négyfős csapatai indulhattak. Az volt a feladatuk, hogy a közelükben található vízfolyás ökológiai állapotát, vízminőségét értékeljék a szabad szemmel látható gerinctelen állatok vizsgálatán keresztül.

Fotó: Fekete István

Díjazták „Az Év BISEL Fotósa” elnevezésű országos fotópályázat nyerteseit is. A kiírásra 7-12. évfolyamos diákok jelentkezhettek és három témakörben (makrogerinctelen, növény és vízi gerinces) készíthettek alkotásokat. A legmagasabb pontszámot elérő fotó alkotója egy fotózással egybekötött napot tölthet el a Börzsönyben a 2020. év természetfotósával, Potyó Imrével. A válogatott pályaművekből álló kiállítás 2021. október 15-től tekinthető meg a Magyar Mezőgazdasági Múzeumban, online formában pedig az alábbi linken érhetők el a képek.

(AM Sajtóiroda)