Egy nap a holnapért, a klímáért, hiszen létünk alapja az élővilág változatosságának megőrzése – erre figyelmeztet április 22-én a 32. magyar és az 52. világméretű Föld napja, melynek kiemelt témája a biológiai sokféleség megőrzése. Részt vehetünk vezetett túrákon, szemétszedő akciókon, biciklis felvonuláson, családi napokon vagy más izgalmas programokon, ahol rengeteget tanulhatunk a természet és a környezet védelméről. A Föld napja mozgalom egyik jelmondata: „Ki mondta, hogy nem tudod megváltoztatni a világot?”, egyénileg is tehetünk környezetünkért: zöldítsd környezetedet, ültess fát, termelj haszonnövényeket, komposztálj, éheztesd a kukát, szigetelj, közlekedj közösen, ne vásárolj csomagoltat, élj műanyagok nélkül, válts környezetbarát szerekre, félkész, kész helyett egyél friss hazait. Az Agrárminisztérium az idei Föld napja alkalmából harmadik éve fotó-, illetve első alkalommal videópályázatot hirdet annak érdekében, hogy felhívja a fiatalabb generáció figyelmét a környezettudatosság fontosságára és Földünk megóvására. A BISEL fotópályázat célja a diákok kimozdítása a természetbe, figyelmük ráirányítása a helyi vízfolyások fajgazdagságára és annak védelmére, illetve magára a BISEL programra.

A fotó és videó pályázatokra külön-külön lehet pályaműveket benyújtani a https://kornyezetvedelmipalyazat.hu/palyazatok online felületen 2022. július 31-ig.

Az Agrárminisztérium kiemelt feladata a környezeti nevelés, a tárca számos programja segíti a környezettudatos gondolkodásmód kialakulását, a szemléletformálást és a fenntartható életmód alapelveinek megtanulását.

A Magyar Nemzeti Parkok fontos szerepet töltenek be a hazai ökoturizmusban, hiszen ők üzemeltetik az ökoturisztikai létesítmények felét, emellett az állandó kínálatukon felül összesen mintegy 1600 programmal: például tanösvénytúrákkal, szakvezetésekkel, gyerekeknek szóló környezeti nevelési programokkal és különböző rendezvényekkel várják a látogatókat egész évben, de különös hangsúllyal készülnek a Föld Napjára.

A hétvégi programkínálatról érdemes az igazgatóságok online és közösségi felületein, valamint a www.magyarnemzetiparkok.hu weboldalon érdeklődni, ahol a programlehetőségeket, kedvcsináló képeket és videókat, valamint aktuális természetismereti híreket lehet olvasni.

Feladatunk tenni azért, hogy a környezet szebb, tisztább és élhetőbb legyen, ezért is szerepel a kormány programjában a Te szedd! elnevezésű szemétszedési akció. Ezzel a települések és azok környéke lesz tisztább, emellett a környezet megóvása érdekében a kormány az illegális hulladéklerakók felszámolására is indított programot.

Az agrártárca az erdők kezelésén keresztül is aktív szerepet vállal Magyarország környezeti állapotának megőrzésében és javításában. Az irányítása alá tartozó állami erdőgazdaságok több mint egymillió hektár erdőterület fenntartásáért felelnek, melynek kulcsszerepe van a klímaváltozása káros hatásainak csökkentésében és az élőhelyi változatosság megőrzésében. A meglévő erdők tisztántartása érdekében az állami erdőterületről az elmúlt évben mintegy 13 ezer köbméter hulladékot gyűjtöttek össze és szállítottak el az erdészetek, akiknél a Föld Napja alkalmából is számos helyen zajlik erdőtakarítás. Az Agrárminisztérium emellett kiemelt céljának tekinti a fával borított területek növelését, 2030-ra a 27 százalékos borítottság elérését. Ennek érdekében folytatja az Országfásítási Programot, melynek keretében az elmúlt időszakban 100 milliárd forintos nagyságrendben biztosított forrást erdőtelepítésekre. A tárca szorgalmazza az erdőkkel kapcsolatos ismeretterjesztést, melynek keretében az erdőgazdaságok erdei iskolái évente mintegy százezer gyermeket fogadnak a természet testközelből történő megismerését lehetővé tevő programjaikon.

(AM Sajtóiroda )