Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter a kormányinfón elmondta, a járvány harmadik hulláma Magyarországot is súlyosan érintette, de az oltásoknak köszönhetően mostanra radikálisan visszaestek az új fertőzések, és csökkent a halálozások száma is.

Minél több ember oltatja be magát, annál gyorsabban szorítható vissza a járvány. Ma már nincs akadálya annak, hogy aki eddig nem oltatta be magát, az ezt gyorsan megtegye. A regisztrációt követő egy héten belül megkapható az oltás, így a védettségi igazolványt is gyorsan meg lehet szerezni.

Fotó:Vadnai Szabolcs/kormany.hu

Az oltásnak köszönhető, hogy elkezdődött az újraindítás. A beoltottak száma hamarosan eléri a négymilliót, így a kormány korábbi döntésének megfelelően életbe léphet a korlátozások feloldásának újabb üteme.

A magán- és családi rendezvényekkel kapcsolatos korlátozások egyelőre fennmaradnak. A kormány az ötmillió oltás elérésekor - várhatóan május harmadik hétvégéjéig - a lakodalmakra vonatkozó tilalmat szeretné feloldani.

A közterületeken, tömegközlekedési eszközökön, üzletekben továbbra is kötelező a maszk viselése, mert ezeken a helyeken nem csak oltottak tartózkodnak. A csoportosulásra, gyülekezésre vonatkozó szabályok továbbra is érvényesek, de a kormány - amint az oltások előrehaladása lehetővé teszi - ezeket is szeretné enyhíteni, megszüntetni.

(kormany.hu)