Nagy István szerint a magyar agrárium a változások időszakát éli, a háborúk és az éghajlatváltozás hatásai nehezítik a termelést, a kihívásokat jelentős erőfeszítések árán lehet csak mérsékelni. A legmeghatározóbb most az EU-ba mennyiségi korlátozás nélkül, vámmentesen érkező ukrán gabona, amely lefoglalná a terménytároló kapacitásokat és ellehetetlenítené a belföldi termelőket, Magyarország ezért kénytelen volt nemzeti hatáskörben intézkedni - emlékeztetett a miniszter. A gazdálkodóknak igazodniuk kell a közös agrárpolitika új előírásaihoz is, ám az igényléseiket a megváltozott szabályok közepette ismét valamennyien be tudták nyújtani - hangsúlyozta.

A miniszter szerint a bizonytalanságok miatt minden pénzügyi segítség felértékelődött. Kiemelte ezek közül az új kamattámogatott forgóeszköz-finaszírozási lehetőségeket, az Agrár Széchenyi Kártya Max+ plusz kamattámogatott hiteleit, a Magyar Fejlesztési Bank kedvezményes kamatozású hitelprogramjait. A kormány ebben a kivételesen nehéz helyzetben is a gazdák mellett áll, az előlegek kifizetésének minden feltétele biztosított - tette hozzá a tárcavezető.

Fotó: Fekete István

Feldman Zsolt, a mezőgazdaságért és vidékfejlesztésért felelős államtitkár kiemelte, hogy az uniós agrárpolitika változása miatt más EU-tagállamokban csökkentek a területalapú támogatások, Magyarországon ugyanakkor a kormány kiegészítő finanszírozásával sikerült megőrizni a kifizethető forrás összegét. Idén tavasszal 155 ezer gazdálkodó nyújtott be egységes kérelmet, az előlegfizetés november 30-ig tart, mértéke az uniós jog szerinti maximum, vagyis a teljes támogatási összeg 70 százaléka. Ezen a héten 74 ezer gazdálkodó összesen 54,4 milliárd forintot kap, a következő héten az újraelosztó támogatások kifizetése kezdődhet el - közölte.

Fotó: Fekete István

 Hektáronként számolva az alaptámogatás 37 900 forint, a kis- és közepes gazdaságok újraelosztó támogatása az első 10 hektárra 22 400 forint, 10 és 150 ezer hektár között 12 300 forint előleget jelent. A termeléshez kötött, célzott ágazati támogatásra jogosultak közül a tejhasznú tehén-, a hízottbika- és az anyajuh-tartás, az extenzív- és intenzív gyümölcskertészet számíthat előlegre. Az agrárökológiai programra a jogcím sajátosságai miatt jövőre várhatók a kifizetések - mondta az államtitkár.

(MTI)