Az új gazdaságpolitikai akcióterv e három pillér mentén 21 intézkedést tartalmaz. A jövedelmek vásárlóerejének növelését a kormány három intézkedéssel támogatja, elsőként egy hároméves bérmegállapodás megkötése a cél a munkavállalói és munkáltatói érdekképviseletekkel, ezt követi a munkáshitel-program elindítása és a gyermekek után járó családi adókedvezmény megduplázása két lépésben: 50 százalékkal 2025 júniusában, majd újabb 50 százalékkal 2026 januárjától.

A kormány célja, hogy fejlessze a lakhatási feltételeket, ezért a megfizethető lakhatással kapcsolatos további hét lépést tervez, úgymint a fiataloknak szóló lakásprogram kialakítása, a vidéki otthonfelújítási program elindítása, a Széchenyi Pihenő Kártyára érkező juttatások 50 százalékának átmeneti, lakásfelújítást lehetővé tévő lehetőségének biztosítása. Az egész országra kiterjedő lépések közé sorolható még az önkéntes nyugdíjpénztári megtakarítások opcionális, önkéntes döntésen alapuló, átmeneti, lakáscélú felhasználásának biztosítása, a munkáltató által adható lakhatási támogatás adókedvezményének kidolgozása, az új lakóingatlanok értékesítésére vonatkozó kedvezményes, 5 százalékos áfa fenntartása 2026 végéig, valamint az 5 százalékos, önkéntesen vállalt lakáshitel kamatplafon bevezetése, együttműködésben a bankszektorral.

Képünk illusztráció.

A kormány meghirdeti a Demján Sándor-programot is, amelynek célja a hazai vállalkozások méretének megduplázása. A kkv szektor jelenti a magyar gazdaság gerincét, amelynek támogatását, további megerősítését nyolc intézkedéssel segíti a kormány: jelentős mértékű tőkefinanszírozási programmal, 1+1 KKV Beruházás-élénkítő támogatási programmal, azzal hogy elindítja a "Minden vállalkozásnak legyen saját honlapja" programot a digitalizáció elősegítése érdekében. Ezen túlmenően bejelentették a Széchenyi Kártya Program beruházási típusú hiteltermékei esetében a fizetendő éves kamat jelentős csökkentését 3,5 százalékra, az Eximbank Zrt. exportösztönző hitelprogramjának újraindítását, az Eximbank Zrt. által nyújtandó kifektetési hitelprogram, valamint az NTH által lebonyolított kifektetési tőkeprogram meghirdetését, a hazai kkv-szektort érintő európai uniós programok felgyorsítását, végezetül pedig a kkv-szektor adminisztrációjának csökkentését, így a kötelező könyvvizsgálati értékhatár alkalmazási feltételének enyhítését.

Az új gazdaságpolitikai akcióterv 21 intézkedése összességében hozzájárul 3-6 százalék közötti gazdasági növekedés eléréséhez. Így ahhoz is, hogy a magyar GDP bővülése az unió átlagos növekedését meghaladva az élmezőnyébe tartozzon.

(kormany.hu)