A kinevezések átadása előtti beszédében a miniszter kiemelte: az ünnepi alkalomra elsősorban a kormány azon döntése nyomán kerül sor, hogy az egészségügyet minden részletében átszervezik. Ez érinti az Emberi Erőforrások Minisztériumát is. Létrejön az Országos Kórház Főigazgatóság, hogy a megyei kórházakat segítse, összetartsa, a szakmapolitikai döntéseket végrehajtsa, különös tekintettel a gazdasági és finanszírozási kérdésekre.

Kásler Miklós hangsúlyozta: az átalakítás az egész magyar egészségügyet érinti, ehhez azonban meg kell oldani a négy legfontosabb feladatot: ki kell építeni az általános betegellátási rendet az alapellátástól a megyei kórházakig, biztosítani kell az öt legsúlyosabb népegészségügyi jelentőségű betegségcsoport ellátását, újra kell szervezni a magyar járványügyi rendszert. Negyedik feladatként azoknak az embereknek az ellátását emelte ki, akik szociálisan és egészségügyileg is kiszolgáltatottak. Leszögezte: törvényes, átlátható és egyértelmű viszonyokat szeretnének kialakítani, melyekhez nélkülözhetetlen az állami és a magánegészségügy szétválasztása, hiszen mindkettőre szükség van, de rendezett viszonyok között.

Az alapellátás átszervezéséről és az öt nemzeti program működéséről elmondta, mindkét kérdéskör nehéz feladat, mivel az állami és a magán ellátórendszer szinte kibogozhatatlanul összefonódott. Ezen szeretnénk változtatni, és ehhez kerestünk megfelelő embereket. Arra kérem Önöket, Titeket, hogy ebben legyetek segítőim, és legyetek társaim  kérte a résztvevőktől.

A kinevezések átadása előtt így zárta beszédét: Áldott karácsonyt, reményt, hitet kívánok! Azt szeretném elérni, hogy a hagyományos, a klasszikus magyar orvosi értékek alapján, a megértés, az együttérzés, a szolidaritás és az etika paraméterei között történjék változás.”

Fotó: EMMI

A klinikai központok élére kinevezett intézményvezetők

Pécsi Tudományi Egyetem: Prof. dr. Sebestyén Andor, szegedi Szent-Györgyi Albert Klinikai Központ: Prof. Dr. Lengyel Csaba Attila, Debreceni Egyetem: Dr. Szabó Zoltán

A budapesti centrumkórházak élére kinevezett intézményvezetők

Dél-Pesti Centrumkórház: Prof. Dr. Vályi-Nagy István Tibor, Dél-Budai Centrumkórház, Szent Imre Egyetemi Oktatókórház: Prof. Dr. Bedros J. Róbert

(EMMI)