A 2023/24-es tanévre szóló ösztöndíjakat Dr. Ökrös Oszkár nemzetközi kapcsolatokért felelős helyettes államtitkár nyújtotta át a diákoknak, akik a NÉBIH Állategészségügyi Diagnosztikai Igazgatóságának székhelyén rendezett ünnepségen vehették át az okleveleket és részesültek a minisztériumi méltatásban.

Az idei tanévben 28 diák kapott jubileumi minisztériumi ösztöndíjat: 10 felvidéki, 9 székelyföldi, 3 partiumi, 4 vajdasági, valamint 2 kárpátaljai hallgató. Dr. Ökrös Oszkár helyettes államtitkár köszöntőjében kiemelte értékét és jelentőségét annak, hogy e fiatalok agrárszakmát választottak. A mezőgazdaságban esedékes generációváltás problémája az egész Kárpát-medencét érinti, az agrárium tárt karokkal várja a fiatal, képzett agrár szakembereket, gazdálkodókat, akik átveszik a stafétát az idősebb nemzedékektől és korszerű tudásukkal gyarapítják az elődök által felhalmozott ismereteket, tapasztalatot – mutatott rá a helyettes államtitkár.

A külhoni magyarság körében nagyon magas a mezőgazdaságból élők aránya – emlékeztetett Dr. Ökrös Oszkár. A szülőföldön maradást, a megmaradást jelentheti számukra, ha helyben elérhető, anyanyelven tanácsot adó mezőgazdászok, agrármérnökök, kertészmérnökök, tájépítészmérnökök és egyéb agrár szakemberek segítik a mindennapi tevékenységüket. Ezt a törekvést támogatja az Agrárminisztérium az ösztöndíj programmal.  

(AM Sajtóiroda)