A tárcavezető a program tavaszi ültetési időszakának zárása alkalmából elmondta, hogy az Agrárminisztériumban már megkezdődött az előkészítés, a tervek szerint a következő ütemben első körben azok a 10 ezernél kevesebb lakosú települések igényelhetnek majd fákat, amelyek eddig még nem nyertek.
Hozzátette: a cél az, hogy Magyarország minél több települése bekapcsolódjon a programba, amely a "jövő programja".
Nagy István emlékeztett, hogy az elmúlt három évben 46 ezer sorfát ültettek el 1500 településen. Az idén is két ütemben ültetnek, tavasszal és ősszel.

Fotó: Fekete István

Az idei jelentkezési időszakban egy nap alatt, háromszoros túljelentkezés mellett fogyott el a rendelkezésre álló tízezer sorfa, amelyből a tavaszi ültetési időszakban 4000 darabot, az ősziben pedig 6000 darabot osztanak ki, valamennyi vármegyében - tájékoztatott. Hozzátette: ahogy korábban, úgy ezúttal is minden fához támasztó karót, takarómulcsot és védőrácsot biztosítanak a szakszerű ültetés érdekében. Az agrárminiszter kitért arra, hogy Győr-Moson-Sopron vármegyében 39 település pályázott sikeresen az idei programban, összesen 543 fát ültetnek. Ebből a tavaszi ültetési időszakban 226 darabot.

Fotó: Fekete István

Nagy István kiemelte, hogy a negatív erdőtelepítési trendet megfordították, és az Országfásítási program 2019-es meghirdetése óta 43 700 hektár új erdő telepítésére nyertek pályázati forrást a magyar gazdák. Öt év alatt több mint 180 millió új fával gyarapodtak az erdők - mondta.
Szólt arról is, hogy a kormány kezdeményezésére 2020 óta évente minden újszülött után legalább 10 fát ültetnek, csak az Újszülöttek erdői már több mint 4 millió facsemetét nevelnek szerte az országban.
Az agrárminiszter hangsúlyozta: a kormány elkötelezett annak érdekében, hogy több és jobb minőségű erdő legyen Magyarországon, ezért a Közös Agrárpolitika részeként a korábbi költségvetési időszaknál háromszor nagyobb, összesen 310 milliárd forintnyi forrás áll rendelkezésre a magyar erdők fejlesztésére.
Az agrártárca erdők iránti figyelmét mutatja Nagy István szerint, hogy az erdészeti pályázati felhívások megjelenése az elsők között indult, és már elérhető a Natura 2000 területek támogatásával, valamint az erdőkárok helyreállításával kapcsolatos felhívás is.

Fotó: Fekete István

Kiemelte, hogy a kormány stratégiai elemként tekint az ország erdővagyonára, mert az erdők megmaradása és gyarapodása a jövőnk záloga. Az elmúlt száz évben Magyarország erdeinek területe megduplázódott, ami a magyar gazdák és erdészek összefogásának eredménye - tette hozzá.

A miniszter hangsúlyozta: a munkát folytatni kell, segítve, támogatva a meglévő erdők megőrzését is, a cél továbbra is az, hogy az ország fával borított területei 27 százalékra nőjenek.
Csaplár Zoltán Imre, Mecsér polgármestere arról tájékoztatott, hogy a Településfásítási program részeként a szigetközi településen 30 darab gömb szivarfát ültetnek el.

(MTI)