Legkésőbb 2022. január elsejétől teljes személyi jövedelemadó mentességet szeretnénk adni a 25 év alatti fiataloknak. A tervek szerint az átlagfizetés mértékéig nem kell majd jövedelemadót fizetniük az érintetteknek. Ez körülbelül 130-150 milliárd forintba kerül, de fontos, hogy a fiatalokat is támogassuk, hogy önálló lábra tudjanak állni. A nyugdíjasok februárban már több pénzt kapnak, hiszen visszaépítjük a 13. havi ellátást, annak első részletét a jövő hónapban folyósítjuk. 

 

A válságkezelés középpontjában a munkahelyteremtés és a beruházások ösztönzése áll, olyan környezetet teremtünk, ahol érdemes dolgozni, ezért csökkentjük az adókat. A baloldali kormányok idején 2010 előtt adóemelés volt, ami lefojtja az emberek energiáit, mi viszont az adócsökkentéssel ösztönözzük, a vállalkozásokat, mert ez segíti a gazdaság fejlődését. Arra a felvetésre, hogy az iparűzési adó részbeni megvonása gondot okoz az önkormányzatoknak, a miniszterelnök úgy reagált: a fővárosban is csökkentettük a kis- és középvállalkozások adóterheit, az így felszabadult pénz azonban nem a kormányhoz került, hanem a ott maradt a budapesti embereknél. Az önkormányzatoknak is az a céljuk és feladatuk, hogy az ott élő embereket szolgálják. 

Orbán Viktor emlékeztetett, 2010-ben azt vállalta a kormány, hogy egymillió új munkahelyet hoz létre, jelenleg 850 ezerrel dolgoznak többen. Most pedig azt vállaltuk, hogy több munkahelyet hozunk létre, mint amennyit a vírus tönkre tett, és már többen dolgoznak, mint a járvány kitörése előtt. A kormányfő megjegyezte, amikor ilyen vállalásokról és döntésekről beszél, az nem a saját ez nem csak a saját véleménye, hanem több száz szakértő is ezen az állásponton van, akik segítik a kormány munkáját. Az ország, az emberek életének, gondolkodásmódjának  ismerete a kulcskérdés a válság kezelésében, ezért volt sikeres a 2010-es, és ezért lesz az a mostani is – hangsúlyozta Orbán Viktor.

 

(kormany.hu)