A fogantatástól támogatjuk a gyermeknevelést, a 2022-től bevezetendő, a 25 év alattiakra vonatkozó személyi jövedelmadó-mentességgel pedig éppen a dolgozó, családalapítás előtt álló fiatalok anyagi mozgásterét kívánjuk növelni.

A kedvezmény, amit a bruttó átlagkereset szintjéig lehet majd igénybe venni, havi 40 ezer forintos megtakarítást jelenthet a magyar fiatalok számára.

Az intézkedés célja, hogy ösztönözzük, bátorítsuk a korosztály tagjainak munkavállalását, segítsük saját lábra állásukat, növeljük anyagi biztonságérzetüket.

Fotó: Koszticsák Szilárd/MTI

Szintén cél a munkával szerzett jövedelmek minél kisebb mértékű adóztatása, valamint az, hogy a fiatalok közül még többen érezzenek kedvet ahhoz, hogy akár a tanulás mellett is munkába álljanak. Annak érdekében, hogy a minimálisra csökkentsük az érintettek adminisztrációs terheit, a kedvezményt automatikusan érvényesítjük majd.

A fiatalok szja-mentessége szinte világszerte egyedülálló lehetőség, hiszen jelenleg csak Lengyelország alkalmazza ezt a munkából szerzett bevételekre.

Napjainkban egymilliónál többen tartoznak a 15-25 év közötti korosztályba, közülük minden második végez valamilyen rendszerességgel munkát, rendszeresen 280 ezren dolgoznak - ez utóbbiak tábora az elmúlt tíz évben a negyedével nőtt.

Az intézkedés költségvetési vonzata évi 130-150 milliárd forint. Erre azonban nem kiadásként, sokkal inkább a jövőbe való befektetésként tekintünk.

(kormany.hu)