Bognár Lajos kiemelte, a magyar kormányzat 2050-re célul tűzte ki a karbonsemlegesség elérését, ebben nemcsak a kibocsátás csökkentése, hanem a szénmegkötő kapacitások növelése is jelentős szerepet kap. Agrárminisztérium 2019-ben Országfásítási Programot indított, amelynek hosszú távú célkitűzése, hogy 2030-ra 24 százalékról 27 százalékra nőjön az ország fával borított területe. A tárca a program részeként hirdette meg 2020 júniusában a Településfásítási Programot, amely iránt első pillanattól kezdve hatalmas érdeklődés mutatkozott.  A következő évben már megduplázott keretösszeggel - 1,5 milliárd forintos támogatásból- és sorfa mennyiséggel hirdették meg a pályázatot.

A főállatorvos hangsúlyozta: a tavaszi ültetési időszakban, 19 megyében, 364 településen 10 000 fát ültetnek el a települések a helyi állami erdőgazdaságok, erdész szakemberek közreműködésével. Ezzel 2022. májusára elmondható lesz, hogy a Településfásítási Program keretében összesen 36 ezer sorfa került elültetésre 1350 településen- tette hozzá.

A települések zöldítése mellett fontos az erdőterületek növelése, az elmúlt két és fél évben a Vidékfejlesztési Program keretében az új erdők telepítésére benyújtott támogatási kérelmek meghaladták a 42 ezer hektárt.

(AM Sajtóiroda)