Felkai Beáta, az Agrárminisztérium élelmiszeriparért és kereskedelempolitikáért felelős helyettes államtitkára a díjátadón hangsúlyozta, a gluténmentes termékeket gyártók hosszú utat jártak be és tökéletes a fejlődési irányuk ahhoz, hogy egészségügyi és fogyasztási szempontból is megfelelő termékeket állítsanak elő. Ebben jelentős segítséget jelenthetnek az innovációk, amelyet a jelenlegi Közös Agrárpolitika is fókuszába helyez. Hozzátette, 2024-ben több, mint 300 milliárd forint értékben jelennek meg élelmiszeripar számára dedikált felhívások, melyek az innovációs törekvéseket is támogatják.
A helyettes államtitkár szerint habár a kenyér fontos élelmiszer, a becsülete az elmúlt időszakban sokat veszített. A legfrissebb Nébih felmérések alapján tudjuk, hogy hazánkban fejenként közel 60 kilogramm élelmiszert dobnak ki az emberek, ami már egy kedvező érték a korábbi évekhez képest. Ugyanakkor a kenyér a második helyen álló termékkategória, amelyből a hazai lakosság a legtöbbet pazarolja. Ezért fontos és közös feladat, hogy a kenyér szerepére, meghatározó voltára felhívjuk a figyelmet, amelyre már több kezdeményezés is történt. Példaként említette a Pékszövetség versenyét, amelyben zsűritagként több érdekes és innovatív termékkel találkozott már és örömét fejezte ki, hogy a gluténmentes pékáruk tekintetében is született ilyen – hagyományteremtőnek szánt – kezdeményezés.