A barlangok védelme és állagmegóvása mellett gazdag élővilágukra is kiemelt figyelmet fordít az Agrárminisztérium. A márciusi Barlangok Hónapja alkalmából a nemzeti park igazgatóságok a „Barlangoljunk!” kampány keretében edukatív tárlatvezetésekkel és kedvezményesen látogatható, tematikus túrákkal hozzák közelebb a túrázókhoz a barlangok rejtélyes világát és hívják fel a figyelmet a bennük fellelhető ökoszisztéma védelmére.

A magyarországi denevérfajok fennmaradásához nélkülözhetetlen élőhelyek a hazai barlangok. Az Európában előforduló 38 denevérfajból hazánkban 28 faj található meg, melyek mindegyike – közöttük 8 faj fokozottan is – védett. Bár az európai kultúrkörben az állatfajhoz számtalan babona és tévhit kötődik, titokzatos világuk régóta foglalkoztatja az emberiséget. Az állatfajhoz kötődő negatív sztereotípiák eloszlatása és a Magyarországon fellelhető egyedek védelme azonban kiemelten fontos, hiszen természetes élőhelyeik és vadászterületeik csökkenése miatt a denevérek száma mára jelentősen megfogyatkozott. Az Agrárminisztérium által tavaly év végén lezárt Környezeti és Energiahatékonysági Operatív Program keretében a hazai barlangokban nemcsak állagmegóvás és statikai helyreállítás céljából, hanem denevérbarát bejáratok kialakításáért, valamint mesterségesen kialakított régi bányavágatokban előforduló telelőhelyek megmentéséért végeztek munkálatokat.

Az abaligeti Denevérmúzeumban a Barlangok Hónapján a denevérek különös világát bemutató tárlatvezetéssel várják a látogatókat, ahol minden kérdésre választ kaphatnak az állatfajjal kapcsolatban. Az érdeklődök látványos és interaktív installációk segítségével ismerhetik meg az állatok táplálkozási és szaporodási szokásait, megtudhatják hogy miért fontos élőhelyeik a barlangok és miként vészelik át a tél viszontagságait az itt talált zugokban, valamint a denevérkutatás módszereibe is bepillantást nyerhetnek. A tematikus hónap során azonban nemcsak múzeumi körülmények között, hanem az nemzeti parkokban meghirdetett barlangi túrákon is találkozhatnak a kirándulók ezekkel a védett élőlényekkel. Márciusban a vegetáció megindulásával a denevérek is felébredtek a téli hibernációból, így a túrák alkalmával lehetőség nyílik a megfigyelésükre természetes közegükben is.

Az ünnepi hétvégén is érdemes ellátogatni a programsorozat kedvezményes túráira. Szombaton és vasárnap a Baradla-barlang Aggtelektől Jósvafőig vezető főágán vezetett kalandtúrán, vasárnap a Pál-völgyi-barlangban extra szakvezetéses túrán, valamint a Bükki Nemzeti Parkban a Szent István-barlangban vezetett speciális hosszútúrán vehetnek részt a látogatók. Emellett a barlangi élővilág nyomaival, ősrégészeti leletekkel és a bronzkori kultúra gazdag leletanyagával is megismerkedhetnek a túrázok a kiépítetlen Kő-lyukban Lillafüred közelében. A legkisebbek pedig a Baradlamanó túrán tanulmányozhatják a barlangok izgalmas, mesebeli világát és apró, szabad szemmel alig észrevehető élőlényeit.

(AM Sajtóiroda)