Fülöp Attila a Trenkwalder Magyarország által szervezett konferencián elmondta, az elmúlt években több olyan jogszabályi és pénzügyi rendelkezés született, amellyel elő kívánták segíteni, hogy minél több megváltozott munkaképességű ember dolgozhasson. Jelenleg 160 ezer megváltozott munkaképességű ember dolgozik Magyarországon, és ez tíz év alatt 150 százalékos növekedést jelent - jelezte.

Az államtitkár közölte: kormány szeretné még dinamikusabbá tenni ezt a növekedést, ezért létrehoztak egy új, innovatív álláskereső portált, amely kimondottan megváltozott munkaképességű embereknek szól.

Fotó: MTI/Mónus Márton

Fülöp Attila azt mondta, a legnagyobb szükség arra a hídra van, amely összeköti az eddig munkával nem rendelkező megváltozott munkaképességű embereket azokkal a cégekkel, amelyek foglalkoztatnák őket. Van még tartalék a rendszerben, és azt remélik, hogy ezen az álláskereső portálon keresztül megtalálják egymást az álláskeresők és a munkáltatók - tette hozzá.

A portál az elmúlt hetekben vált publikussá, jelenleg az oldalon mintegy 1500 álláskereső és majdnem 400 munkaadó már regisztrált - ismertette.

Megváltozott munkaképességűeknek azokat az embereket tekintik - mondta az államtitkár -, akik valamilyen tartós betegséggel vagy fogyatékossággal élnek, és ebből adódóan nehezebb elhelyezkedniük a munkaerőpiacon.

Fotó: MTI/Mónus Márton

Kitért arra is, hogy az elmúlt tizenegy évben egymillióval, 3,7 millióról 4,7 millióra nőtt a foglalkoztatottak száma, ami 25 százalékos növekedést jelent.

A legnagyobb mértékben a megváltozott munkaképességük foglalkoztatása nőtt meg. Ilyen eredményt csak úgy lehet elérni, ha ebben partnerek a gazdasági társaságok - jegyezte meg.

Fülöp Attila kiemelte, három dolog miatt nagyon fontos "továbbvinni ezt az utat": egyrészt van egy rejtett gazdasági tartalék, másrészt a megváltozott munkaképességűek foglalkoztatása "leszámolás" a segélyalapú múlttal, valamint látni, hogy ezen emberek alkalmazása "egy közösségteremtő szolidaritást" is jelent.

Fotó: MTI/Mónus Márton

G. Nagy Balázs, a Trenkwalder Magyarország ügyvezető igazgatója arról beszélt, hogy több mint tíz éve foglalkoznak megváltozott munkaképességű emberek alkalmazásával. Valós termelő tevékenységet végeznek megváltozott munkaképességű kollégáikkal - mondta.

(MTI)