Június 16-tól augusztus 11-ig tart a 2023-as nyári szezonális élelmiszerlánc-ellenőrzés, melyet dr. Nobilis Márton, az Agrárminisztérium élelmiszeriparért és kereskedelempolitikáért felelős államtitkára rendelt el. A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) koordinálta szűk két hónapos mustra ellenőrzéseit a vármegyei kormányhivatalok, a járási hivatalok, valamint a Nébih szakemberei hajtják végre.

 A nyári célellenőrzés kapcsán dr. Nobilis Márton kiemelte: az idei évben alapjaiban megújult koncepció szerint koncentráltabb figyelem irányul majd egy-egy jelentős területre, kedvelt termékkörre annak érdekében, hogy mind a hatóság, mind a lakosság pontosabb képet kaphasson az aktuális helyzetről. A tematikus ütemezés lehetővé teszi a rendszeres tájékoztatást, egyúttal a célterületeken feltárt jellegzetes hibákat minden érintettnek lehetősége lesz időben javítani.

A célterületek között a nyári táborok, a streetfood, a Balaton körüli „Fröccsutcák” mellett helyet kaptak például az ökogazdálkodók és a nyári lovas táborok is. A termékeket illetően többek között fagylaltot, dinnyét, grillhúst, fröccs alapborokat vizsgálnak majd a Nébih laboratóriumaiban, de grilltálcák, lebomló zacskók és állatgyógyászati termékek is „mikroszkóp alá kerülnek” – ismertette az államtitkár. Újdonság továbbá, hogy a járási szakemberek közreműködésével több jelentős fesztivál élelmiszerbiztonsági helyzetéről gyorsjelentés formájában kaphatnak képet a fesztiválozók.

A nyári mustra ellenőrzési szakasza augusztus 11-én zárul. Az eredményekről, tapasztalatokról az élelmiszerlánc-felügyeleti hatóság rendszeresen beszámol majd honlapján és közösségi média felületein.

 

(AM Sajtóiroda)