A kormány újabb rendkívüli intézkedést tesz az elhibázott brüsszeli szankciók okozta energia- és gázválság ellensúlyozására és a magyar családok rezsicsökkentésére a hatósági áras tűzfaprogrammal.

Az állami erdőgazdaságoknál megtermelt tűzifa egységes áron vásárolható meg, háztartásonként legfeljebb 10 erdei köbméter mennyiségben az ország 152 értékesítési pontján, az alábbi árakon:

Fotó: MTI

Keménylombos tűzifa: 30 000 forint /erdei köbméter

Lágylombos tűzifa: 19 000 forint /erdei köbméter

Fenyő tűzifa: 19 000 forint /erdei köbméter (bruttó árak)

Háztartásonként legfeljebb 10 erdei köbméter hengeres tűzifa vásárolható. A programban hengeres tűzifa szerezhető be, amelynek az átvételi pontról a felhasználási helyre történő szállításáról a vásárlónak kell gondoskodnia. Az igényt személyesen, telefonon és e-mailben is lehet jelezni. A működési terület listája, valamint további részletes információk a vásárlás  helyszíneiről, feltételeiről és az átvétel menetéről a kormany.hu oldalon és az állami erdőgazdaságok honlapjain olvashatók.

Az orosz-ukrán háború és az elhibázott brüsszeli szankciók miatt energiaválság alakult ki Európában. Ezért meg kellett teremteni azt a lehetőséget, hogy ahol lehet, gáz helyett fával fűtsenek. Már megkezdődött az őszi fakitermelési időszak és az erdészetek folyamatosan teljesítik a lakosság megrendeléseit. A fűtési időszakra elegendő tűzifa mennyiség áll az ország rendelkezésére. Az őszi termelés a tervek szerint halad, melynek tűzifa részét az erdészetek a belföldi piacon értékesítik. Az erdőgazdaságok továbbra is biztosítják a rőzsegyűjtés lehetőségét, ami a rászoruló családoknak jelenthet segítséget.

(kormany.hu)