A pénzügyminiszter hangsúlyozta: a magyar-kazah gazdasági kapcsolatok folyamatosan fejlődnek, a két ország kereskedelmi forgalma közel 80%-kal növekedett az év első hét hónapjában.

A pénzügyminiszter – aki a Magyar–Kazah Kormányközi Gazdasági Együttműködési Bizottság társelnöke, az Országgyűlés Magyar–Kazah Baráti Csoportjának elnöke, valamint a Magyar–Kazah Stratégiai Tanács társelnöke is egyben – elmondta: Kazahsztán a legfontosabb kereskedelmi partnerünk Közép-Ázsiában. Kapcsolataink erősítése érdekében a magyar kormány 2010-ben meghirdette a Keleti Nyitás politikáját, amely jó stratégiának és sikeres gazdaságpolitikának bizonyult – fűzte hozzá. A miniszter emlékeztetett: Kazahsztán a világ 9. legnagyobb országa, amely a közép-ázsiai régióban vezető szerepre törekszik. 2022-ben Kazahsztán volt Magyarország 47. kereskedelmi partnere, az idei év első hét hónapjában a kétoldalú áruforgalmunk 77%-kal erősödött, elérve a 450 millió dollárt – hívta fel rá a figyelmet a tárcavezető. Mint mondta: Magyarország legfőbb exportterülete a gyógyszeripar, de a zöldgazdaság, a vízipar, a mezőgazdaság, az energetika és az egészségipar terén látunk még további lehetőségeket az együttműködésre. A tárcavezető kijelentette: az elmúlt évek együttműködései Közép-Ázsiával azt mutatják, hogy kapcsolataink nem csak az energiabiztonság erősítésére épülnek. Varga Mihály a magyar delegáció tagjaként utazott Kazahsztánba: Orbán Viktor magyar kormányfő Kaszim-Zsomart Tokajev elnök meghívására érkezett az országba, ahol többek között a Türk Államok Szervezetének (TÁSZ) 10. állam- és kormányfői csúcsértekezletén vesz részt.

A Magyar-Kazah Gazdasági Együttműködési Kormányközi Bizottság 8. ülését januárjában tartották Budapesten Varga Mihály pénzügyminiszter és Alibek Kuantyrov kazah nemzetgazdasági miniszter részvételével. A Magyar-Kazah Stratégiai Tanács következő, 6. ülését november 20-án rendezik a magyar fővárosban a magyar pénzügyminiszter társelnökletével.

(Pénzügyminisztérium)