Az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) és a Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatala (SZTNH) a Magyar Formatervezési Tanáccsal (MFT) közösen idén is meghirdeti a Magyar Formatervezési Díj pályázatot. A pályamunkákat április végéig, elektronikus úton lehet beküldeni.

A dizájn fogalma, eszköztára az elmúlt években a egyre szélesebb körben épült be a hazai vállalkozások és intézmények mindennapi munkájába. E folyamat erősítésére, a dizájn céltudatos, eredményes használatának ösztönzésére hivatott a Magyar Formatervezési Díj (MFD). Magyarország legrangosabb dizájn pályázatát negyvenkettedik alkalommal hirdeti meg az ITM, az SZTNH és az MFT. 

A díj a kiemelkedő színvonalú formatervezői teljesítmény elismerésére, a hazai formatervezés alkalmazásának ösztönzésére szolgál. A pályázatokat termék, vizuális kommunikáció, illetve terv és diákmunka kategóriákban nyújthatják be a versenyzők. Tervezők, gyártók, kereskedők, forgalmazók és megrendelők egyaránt jelentkezhetnek az elmúlt három évben létrehozott termékekkel, szolgáltatásokkal.

„A magyar kormány kiemelten kezeli a kutatás-fejlesztést és az innovációt, és célul tűzte ki, hogy Magyarország Európa egyik erős innovátora legyen. A hazai ipar számára azonban az innováció mellett a versenyképesség fenntartásához és növeléséhez elengedhetetlen a dizájnszemlélet is, amely nagyban segítheti az adott termékek és szolgáltatások használhatóságát, működésük könnyebb megértését” – hangsúlyozta Bódis József, az Innovációs és Technológiai Minisztérium felsőoktatásért, innovációért és szakképzésért felelős államtitkára.

„A rangos szakemberekből álló bírálóbizottság két fordulóban értékeli a pályázatokat a formai minőség, újszerűség és eredetiség, felhasználó-központú kialakítás, piaci versenyképesség és fenntarthatóság szempontjai mentén. A legjobbnak bizonyuló munkákat kiállításon mutatják be, alkotóik oklevelet és pénzjutalmat kapnak, díjaikat a tervek szerint ősszel, a Design Week programsorozat keretében vehetik majd át” – emelte ki Pomázi Gyula, az SZTNH elnöke.

A szervezők a pályázatokat elektronikus úton, 2021. április 30-a éjfélig várják az mfd@hipo.gov.hu e-mail címre. További információk a jelentkezéssel kapcsolatban itt érhetők el.

 

(ITM)