A hungarikumok a magyarság legszebb arcát mutatják meg - jelentette ki beszédében V. Németh Zsolt, a magyar életmód és nemzeti értékeink védelméért felelős miniszterelnöki biztos a balatongyöröki programon. A hagyomány csak élő lehet, és csak akkor működik igazán jól mindez, ha „frissen” tartjuk őket- tette hozzá.

Fotó: Vermes Tibor

Nem verseny, hanem kaland –mondta beszédében Andréka Tamás, az Agrárminisztérium közigazgatási államtitkára. Az államtitkár megköszönte, hogy a jelenlévő diákok „munkatársakként” segítik az értékmegőrző munkát és azt kérte tőlük, hogy a vetélkedő után is őrizzék meg nyitottságukat és a lelkesedésüket.

A versenyben a magyarországi (vár)megyék és a külhoni nemzetrész értéktárak általános és középiskolás diákok vettek részt. Ennek a többkörös, Kárpát-medencei szintű vetélkedőnek a döntőjére került sor, ahol a legjobb eredményt elért csapatok mérték össze tudásukat. A vetélkedőn 16 általános iskolás, 11 középiskolás csapat vett részt. A diákok összetett elméleti és ügyességi feladatok megoldásában mérték össze erejüket.

 

 

Fotó: Vermes Tibor

A megmérettetésen a diákok kipróbálhatták az íjászatot, találkozhattak a Teqball mint sport labdajáték kihívásaival. Megismerkedhettek a kalocsai hímzéssel és pingálással, a höveji csipke készítésével, valamint a busómaszk-faragással. Lehetőség nyílt a kürtőskalács-készítés elsajátítására, sőt hungarikum kóstoló is a versenyfeladatok között szerepelt, ahol pozsonyi kiflit, PICK téliszalámit, akácmézet lehetett kóstolni. Mindezek mellett a kilenc magyar kutyafaja egyedeivel is találkozhattak a versenyzők.

Fotó: Vermes Tibor

Az általános iskolások közül első a Vas vármegyei „Kurucok gyöngyei”, a második a délvidéki „Tiszamenti lányok”, a harmadik pedig a Jász-Nagykun-Szolnok vármegyei kungariKUNOK” csapat lett.

A középiskolások között az első helyen Jász-Nagykun-Szolnok vármegyei „TELEKI” csapat végzett, második a Hajdú-Bihar vármegyei „Magyar Árgus” formáció lett, a harmadik helyet pedig a Komárom-Esztergom vármegyei „Örök Értékőrzők” szerezték meg.­

(MTI)