Rácz András kiemelte, megközelítően 700 ökoturisztikai létesítmény található hazánkban, melynek mintegy felét az igazgatóságok működtetik. A régészeti örökség védelme szintén a feladataink közé tartozik, és a 38 ezer nyilvántartott régészeti lelőhelyre a nemzeti parkok őrszolgálata vigyáz. A nemzeti parkok többek között tájházak, arborétumok, skanzen és nemzeti emlékhely gondozását látják el. Ezek közé tartozik ez a különleges objektum is, melyből egyetlen található hazánkban, a pusztavacsi Ország Közepe Jeltorony. Az Országos Természetvédelmi Hivatal 1968-ban tűzte ki a helyszínt, ahol tíz évvel később fel is épült a jeltorony, de 2001-ben leégett, a renoválást követően most, 2022-től a teljes felújításon átesett, gyönyörűen helyreállított torony várja az ide látogatókat.

Az államtitkár hangsúlyozta, az állami természetvédelem csak a helyben élőkkel együtt érhet el sikereket. Ennek az együttműködésnek köszönhetően újulhatott meg a jeltorony épülete, valamint egy ürgeparkot is létrehoztak a területen, mely látványossággal is hozzájárulunk környezeti nevelési szempontból a látogatók élményeihez.

Az államtitkár szólt arról is, az ürgepark jelentősége kiemelkedő, hiszen az ürge fokozottan védett állat Magyarországon és világviszonylatban az ürge állományok csökkenése mellett hazánkban található Európa legnagyobb ürge populációja. A bemutatóhelyek segítségével felhívhatjuk a figyelmet ezen állat fokozottabb védelmére - közölte Rácz András.

Füri András, a Duna-Ipoly Nemzeti Park Igazgatóság igazgatója az átadón elmondta, Magyarország központi térségében a nemzeti parkon kívül 8 tájvédelmi körzet, 38 természetvédelmi terület és Natura 2000-es területek természetvédelmi kezeléseit is ellátják az Igazgatóság munkatársai. Ezen a területen minden környezeti jellegzetesség koncentrálódik, ami Magyarországon megfigyelhető, egy rendkívül sokszínű vidék gondozása a feladatuk, melyeket állami pályázati források segítségével tudnak ellátni – fogalmazott.

Az átadó alkalmából ünnepélyes faültetésre is sor került a jelenlévők részvételével.

(AM Sajtóiroda)