A programsorozat online és offline formában egyaránt elérhető lesz.

A rendezvény felhívja a figyelmet azokra a hazai gyárakra és üzemekre, amelyek képesek az innováció, a kutatás-fejlesztés, a szervezetfejlesztés és a menedzsment területén világszínvonalú eredményeket elérni.

„A korábbi évek sikereire alapozva a Gazdaságfejlesztési Minisztérium megbízásából ismét megrendezzük a Modern Gyárak Éjszakája programsorozatot. Örömmel tapasztaljuk, hogy a lakosságot és ezen belül a fiatalabb generációt is egyre inkább érdekli a hazánkban működő vállalkozások tevékenysége, hiszen így tapasztalattal és tudással gazdagodhatnak. A növekvő látogatószámok is ezt igazolják, hiszen a tavalyi évben online és offline formában már összesen 13500 fő vett részt programjainkon” – emelte ki Szabados Richárd, az IFKA Közhasznú Nonprofit Kft. ügyvezetője. Hozzátette: „a program nem csak a lakosság számára lehet érdekes, hanem a résztvevő vállalatoknak is jó lehetőséget kínál arra, hogy megjelenésükkel ismertséget és elismerést szerezzenek, ugyanis hazánk példaértékű vállalatai között mutatkozhatnak be, valamint potenciális partnerekkel is megismerkedhetnek, megnyitva így akár a jövőbeni együttműködések lehetőségét is.”

A rendezvény célja a szemléletformálás és a hazai ipari gyártással kapcsolatos elavult sztereotípiák felülírása. A csatlakozó vállalatok szerte az országból virtuálisan és/vagy élőben mutathatják be azokat a folyamatokat és technológiákat, amelyek hozzájárulnak a sikeres működésükhöz. A tavalyi évben országszerte 73 gyár csatlakozott, akik összesen 49 személyes gyárbejárás, illetve 34 online bemutatás során engedtek betekintést a kulisszák mögé.

Az esemény többek között a pályaválasztás előtt álló fiatal generáció, a fejlődő és fejlődni vágyó kis- és középvállalkozások, a potenciális beszállítók, valamint az érdeklődő lakosság tagjai számára nyújt széles láthatóságot.  A 2020 óta már online és offline formában egyaránt elérhető programsorozat növekvő látogatói száma is a lakosság érdeklődését bizonyítja. A virtuális gyárlátogatással és az online bemutatókkal elérhetővé vált, hogy egyetlen este alatt több, akár az ország két legtávolabbi pontján lévő gyárat is megnézhet az érdeklődő közönség.

Lóga Máté gazdaságfejlesztésért és nemzeti pénzügyi szolgáltatásokért felelős államtitkár a rendezvény kapcsán kiemelte, hogy „a magyar vállalatoknak 2020 eleje óta a nemzetközi makrogazdasági környezetből begyűrűző számos nehézséggel kellett megküzdeniük, azonban teljesítményük csak átmeneti visszaeséssel élte meg a pandémia, a szomszédunkban zajló háború és az energiaválság által keltett turbulenciákat. A Magyar Kormány jelentős erőforrásokat mozgósított, és számos programot indított annak érdekében, hogy a hazai cégek sokkellenálló képessége erős maradjon, és e nehézségek mellett is megőrizzék versenyképességüket. A hazai vállalati szektor főbb teljesítménymutatói regionális összevetésben is kiemelkedőnek minősülnek, a magyar cégek pedig a nemzetközi értékláncnak is értékes elemei. A Kormány hosszú távú gazdaságstratégiájának célja, hogy a magyar vállalatok horizontális és vertikális fejlődése is tovább folytatódjon, melyben alapvető jelentőséggel bír az intenzív növekedés feltételeinek megteremtése, és a hazai cégek felfelé mozgása a beszállítói láncokban. Fontosnak tartjuk, hogy a magyar termelővállalatok egymásnak és a lakosságnak is megmutassák eredményeiket, képességeiket, értékteremtő munkájukat, ezért örömmel várjuk a Magyar Gyárak Éjszakájának idei programsorozatát. Reméljük, hogy elhivatottságuk, eredményeik sokakat inspirálnak majd.”

A vállalkozásoknak az eseményre még van lehetőségük jelentkezni. A csatlakozás részleteiről és a regisztrációról további információk a Modern Gyárak Éjszakája hivatalos honlapján érhetők el, ahol a résztvevő gyárak listája és azok bemutatói is megtekinthetők.

(Gazdaságfejlesztési Minisztérium)