Magyarország lakosságának 16,4 százalékát oltották be, miközben az európai uniós átlag 9,2 százalék, messze megelőzve Belgiumot, Németországot, Franciaországot, ahol 8-9 százalékos a beoltottság, vagy Ausztriát, ahol 11 százalékos.

Az uniós oltási ranglistán egyedül az 500 ezer lakosú Málta előz meg minket mintegy 100 ezer beoltottal.

Még jobb lenne a helyzet, ha több vakcina érkezne Brüsszelből, de a keleti vakcinabeszerzéseknek hála többfajta oltóanyaggal rendelkezünk, mint más európai ország. Még így sem kapunk azonban elég vakcinát ahhoz, hogy minden jelentkezőt be tudjunk oltani, ezért kell sorrendet megszabni.

A legfontosabb jelenleg az idősek oltása, mert számukra jelenti a legnagyobb veszélyt a vírusfertőzés. Az eddig regisztrált 65 év felettiek 65 százalékát sikerült mostanáig beoltani.

Az előttünk álló hetekben is az idősek oltása a legsürgetőbb feladat.

A következő hét napban mintegy 215 ezer regisztrált idős ember kap védőoltást, ha közülük mindenki beoltatja magát, aki erre lehetőséget kap.

A regisztrált idősek közül 157 ezren a kórházi oltópontokon kapnak Pfizer-vakcinát, a háziorvosoknál 25 ezren a kínai Sinopharm oltóanyagát, 21 600-an AstraZeneca-vakcinát, 11 200-an pedig a Moderna oltóanyagát kaphatják meg a következő egy hétben.

Emellett zajlik a védekezésben résztvevő rendőrök és katonák oltása is. Az ő védettségük alapvető Magyarország biztonsága érdekében, hiszen a kezdettől fogva segítik a járvány elleni védekezést. A meglévő oltópontok mellett hamarosan munkába állítjuk a Magyar Honvédség oltóbuszait is, amelyeket elsősorban a kistelepüléseken használnak majd.

(kormany.hu)