Orbán Viktor miniszterelnök a lengyel kollégájával folytatott tárgyalás után hangsúlyozta: az a javaslat, ami az EU asztalán fekszik, és amely együtt próbálja kezelni a gazdasági válságot, az unió pénzügyi érdekeit és a joguralmi kérdéseket, az tartalmában nem fogadható el Magyarország számára. 

A vétó olyan jog, amit az Európai Unió alapszerződése biztosít számunkra. Abban az esetben lehet élni vele, ha egy ország úgy érzi, hogy vitális, alapvető, lényegbe vágó érdekei sérülnének meg egy döntés esetén. Nekem nem csupán lehetőségem, de hazafias kötelességem is megakadályozni egy olyan javaslat elfogadását, amely sérti a magyarok érdekeit – jelentette ki Orbán Viktor. A jogállamiság címszó alatt a többség uralmát teremtené meg az előterjesztés. Mivel nekünk számos alapvető kérdésben vitánk van az unió többségével, elsősorban a migráció, a nemzeti szuverenitás és a gender kérdésekben, nem tehetem ki Magyarországot annak, hogy egyszerű többséggel olyan döntéseket kényszerítenek ránk, amelyet a magyar emberek nem tudnak elfogadni. 

 

 

Fotó: Vadnai Szabolcs/kormany.hu

Tévedés, ha bárki azt hiszi, ez pénzügyi kérdés. Az unió a válságkezelő alapban nem ad pénzt nekünk, hanem egy közös hitelfelvételbe vesz be minket, amelyben ráadásul kockázatot is vállalunk, mert ha valamelyik tagállam nem tudja visszafizetni, abból az adósságból a ránk eső részért is nekünk kell helytállnunk. A jogállamisággal, vagy a joguralommal összefüggő jogszabályok megalkotása a válságkezeléshez nem szükséges. Ez csak azért került az asztalra, mert egyes államok és az Európai Parlament úgy gondolta, hogy ezt a két dolgot egyszerre akarja rendezni. 

Ugyanakkor a költségvetéshez szükséges szavazataink, a miénk és a lengyeleké is, jogilag nélkülözhetetlenek, és megkerülhetetlenek. 

Mateusz Morawiecki  lengyel miniszterelnök azt mondta, egy önkényes, politikai szempontok alapján alkotott mechanizmust próbálnak rákényszeríteni a tagállamokra, ami akár az unió széteséséhez is vezethet.  Alapvető érvünk, hogy a származtatott jog nem kerülheti meg az alapjogot, egy másodlagos jog az alapszerződést nem írhatja felül. A vétó alapszerződésben rögzített joga megillet minket – hangsúlyozta. Szerinte a jogállamisági kritérium egy furkósbot, amelyet  eszközként használhatnak a nagyobb államok a többiekkel szemben.  

(kormany.hu )