Az állam azt a döntést hozta, hogy az így felszabadított állami ingatlanok értékesítésre, a bérlemények pedig felmondásra kerülnek. Az érintett állami szervezetek XIV. kerületbe költözésével a piac számára kiváló lokációval és hasznosítási lehetőségekkel rendelkező belvárosi, jellemzően I. és V. kerületi ingatlanok szabadulnak fel.

A jelenlegi épületek szerkezetileg, gépészetileg elavultak: a korszerűtlen szigetelés és a hatékonytalan fűtési- és hűtési rendszerek miatt rendkívül magasak az energiaköltségek és drága az intézmények fenntartása. Emellett a régi, több esetben leromlott állapotú ingatlanok esetében állandó a felújítási és tatarozási kényszer, amely tovább drágítja az állam működését.

Az operáció következtében az érintett szervezetek üzemeltetési költségei jelentősen csökkennek azzal, hogy a jövőben energiatakarékosabb, olcsóbban fenntartható zöld irodaházkomplexum biztosítja a Nemzetgazdasági Minisztérium és az alá tartozó háttérintézmények állományának elhelyezését. A költözés következtében csökken és rendszerszinten alacsonyabbá válik a rezsiköltség, biztonságosabban és olcsóbban védhető objektumok jönnek létre, miközben a dolgozók a 21. század követelményeinek megfelelő irodákban dolgozhatnak. Így a költözéssel a szervezeti hatékonyság növekedésén túlmutatóan, érdemben csökkennek az állam működési kiadásai.

(Nemzetgazdasági Minisztérium)