Hankó Balázs az Egységes Mikrotanúsítvány Rendszer (EMR) és az Egyéni Tanulási Számla (ETSZ) magyarországi helyzetét bemutató rendezvényen arról beszélt, hogy a felsőoktatás, a szakképzés, a felnőttképzés és az innováció egymással összekapcsolódó fontos területek, amelyek feladata a magyar gazdaság és a magyar társadalom jelenlegi és jövőbeni igényeinek kiszolgálása.

A felsőoktatásnak olyan diplomás szakembereket kell képeznie, akik megfelelő gyakorlati tapasztalattal helyezkedhetnek el a munkaerőpiacon és Magyarország "tudásgazdaságát" bővíthetik, valamint fokozzák a magyar innovációt és a magyar kreativitást. A megújult szakképzési rendszer "mestereket" ad a gazdaság szereplőivel együttműködésben megvalósuló duális képzésnek köszönhetően, a felnőttképzés pedig egyfajta gyors reagálás a folyamatosan változó környezetre és gazdasági igényekre

- mondta az államtitkár. Hankó Balázs úgy fogalmazott, "nem állunk rosszul, a magyar szakképzés ugyanis Európa-bajnok, a magyar felsőoktatásból 12 egyetem van a világ legjobb öt százalékában, és majdnem minden napra jut egy Nobel-díj". Ebbe a sorba illeszkednének a mikrotanúsítványok, amelyek a szakképzésben, a felsőoktatásban vagy a felnőttképzésben elvégezhető rövid képzést igazoló dokumentumok lennének - mutatott rá az államtitkár. Kiemelte, a mikrotanúsítványok rendszerének köszönhetően a szakképzés moduláris rendszeréből részszakmák és alapszakmák jöhetnének létre, a felsőoktatásban pedig kredit is járna az elvégzésükért. Megjegyezte, hogy a mikrotanúsítványoknak köszönhetően gyors képzéseket lehetne biztosítani, amelyek erősítenék a munkaerőpiaci hatékonyságot is. Mindennek közös kulcsa a digitális tananyag lehetne, amely a szakképzésben már számos területen, a felsőoktatásban pedig egyre szélesebb körben elérhető - tette hozzá Hankó Balázs. Az Egyéni Tanulási Számláról azt mondta, hogy az egyfajta "tanulási Szép-kártya" lenne, amely a képzés finanszírozását segítené az abban résztvevőknek.

 A cél az, hogy Magyarország versenyképesebb legyen, és bekerüljön Európa első öt azon országa közé, ahol jó élni és dolgozni - hangoztatta az államtitkár.

Varga-Bajusz Veronika felsőoktatásért felelős helyettes államtitkára előadást tartott a konferencián/MTI

A kiosztott sajtóanyag szerint a mikrotanúsítványok az Európai Tanács ajánlása alapján "kis volumenű tanulási egységek elvégzését követően a képzésben részt vevő által megszerzett eredményeket igazoló dokumentumok". Így például a felsőoktatásban egy adott kurzus, a szakképzésben egy tantárgy, a felnőttképzésben egy adott tananyagegység sikeres elvégzését igazolja. Például egy autószerelő beiratkozhat az elektromos autókra vonatkozó tananyagegységek elvégzésére a szakképzésben, egy programozó pedig felvehet egy új programozói nyelv elsajátítására szolgáló kurzust valamely felsőoktatási intézményben. A mikrotanúsítványok ezáltal kiemelt szerepet tölthetnek be az élethosszig tartó tanulásban.

(MTI)