Hankó Balázs az Ifjú Fizikusok Nemzetközi Versenye (International Young Physisists' Tournament, IYPT) záróeseményén kiemelte: "a kormánynak felelőssége van abban, hogy támogassa és bátorítsa azokat az erőfeszítéseket, amelyek a tudományt és a technológiát a fejlődés irányába mozdítják. Ez nemcsak pénzügyi, hanem erkölcsi és szakmai támogatást is jelent".

Az IYPT az egyik legrangosabb középiskolás nemzetközi fizikaverseny, amelyet immár 37. alkalommal rendeztek meg. A Bosch Budapest Innovációs Kampuszon lezajlott nemzetközi versenyre 38 országból érkeztek résztvevők, a magyar csapat a tizedik helyen, vagyis a bronzérmet elnyerők közül a legjobb pozícióban végzett.

kulturális és innovációs miniszter az MTI-nek kiemelte: a magyar gazdaság és a kutatás lényege, hogy kapcsoljuk össze a kutatóhelyeket, az egyetemeket a gazdaság szereplőivel, és ennek egyik kiemelt területe a fizika.

Az ifjú fizikusok világkupáján 2017-ben aranyérmes lett a magyar csapat, az elmúlt három évben pedig érmet szerzett.

"A magyar diákok jó szereplése mutatja, hogy olyan oktatási, kutatási módszertannal dolgozunk, amely a megújított felsőoktatásnak is lényege: csapatmunka zajlik. Ezen a versenyen tizenhét tételt kellett a fiataloknak kidolgozniuk, de azokat meg is kellett vitatni, vitában mérettettek meg a fiatal fizikusok"

- emelte ki a miniszter.

Hankó Balázs elmondta: a kormány tavaly fogadta el a Neumann János Programot, amelynek fókuszában az egészséges élet, a digitalizáció és a zöld átállás szerepel. Kitért arra, hogy a Pannónia Program évi 10 milliárd forint támogatással működik, nyolcezer diáknak, illetve kutatónak biztosít ösztöndíjat, és a hétvégéig még pályázni lehet a világ legjobb száz egyetemére kutatói ösztöndíjra. Egy másik pillére a programnak a világ kétszáz legjobb egyetemére juttathatja el a fiatalokat. A harmadik pillér pedig egyetemek közötti nemzetközi lehetőséget kínál, teljeskredit-elismeréssel. Emellett a Horizont Európa program 8 milliárd forintot biztosít idén kutatóknak.

"Tudatosan törekszünk a tehetségek ápolására, egyedi az a tehetségprogram, amely Magyarországon működik. A fiatalokra az elmúlt években 30 milliárd forintnyi tehetségösztöndíjat biztosítottunk, tavalyhoz képest megdupláztuk a kutatói kiválósági ösztöndíjakat, amely akár már a 39 milliárd forintot is elérheti" - tette hozzá a tárcavezető.
Fontosnak nevezte, hogy a fiatal fizikusok olyan példaképekre nézhetnek fel, mint a fizikai Nobel-díjas Krausz Ferenc, aki a budapesti IYPT-n előadást tartott.

A magyar csapat kapitánya, Szederkényi Kincső az MTI-nek elmondta: nagyon sok munka van a szereplésük mögött, és elégedettek a tizedik helyezéssel, amiért bronzérmet vehettek át.

"A verseny csak egy hétig tartott, de a felkészülési idő hónapokig, és mi nagyon élveztük az egészet" - tette hozzá.

MTI

Az Ifjú Fizikusok Nemzetközi Versenyén a világ ifjú fizikus tehetségei mérik össze tudásukat és kutatási eredményeiket, rendhagyó módon számot adva kreativitásukról és kommunikációs képességeikről is. A versenyzőknek olyan nyílt végű kutatási problémákra kell megoldást találniuk a felkészülés során, mint például a gumiszalag repülési távolságának optimalizálása, vagy egy doboz rázásának hangja alapján a benne található tárgyak mennyiségének becslése.

Az angol nyelvű csapatverseny nemcsak a fizikaoktatást és -kutatást inspirálja, de a jövőbeli nemzetközi tudósközösség kiépülését is szolgálja.

A különleges világverseny az Eötvös Loránd Tudományegyetem és a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem együttműködésében, a Kulturális és Innovációs Minisztérium, a magyarországi Bosch-csoport, a Grundfos, a Jane Street és számos további partner támogatásával valósul meg.

(MTI)