Azt szeretnénk, ha az uniós szankciós politika megváltozna és észszerűbb alapokra helyeznék - mondta Orbán Viktor miniszterelnök Belgrádban. Úgy látta, a szankcióknak az a természetük, hogy általában olyan helyeken döntenek róluk, amelyek biztonságosak és messze esnek attól az országtól, amellyel szemben kivetik őket.

"Könnyű szankciós politikát csinálni Párizsból, Brüsszelből, Madridból, de talán még Berlinből is" - fogalmazott, hozzátéve: "mi azonban a szankcionált országhoz, Oroszországhoz közelebb vagyunk".

Úgy vélte, aki közelebb van, "mindig többet is szenved", ezért semmi meglepő nincs abban, ha a magyar nézőpont radikálisan eltér a brüsszelitől. Ráadásul szankciót az erős szokott kivetni a gyengébbel szemben, de most "mi, európaiak, akik energetikai törpék vagyunk, vetünk ki szankciót egy energetikai óriással szemben", ami teljesen szokatlan jelenség a történelemben – magyarázta.

Fotó: Miniszterelnöki Sajtóiroda/Benko Vivien Cher

A kormányfő hangsúlyozta: "nekünk nagyon komoly károkat okoznak ezek a szankciók, ezek nekünk rosszak, fájdalmasak, rengeteg pénzbe kerülnek, és azzal fenyegetnek, hogy a sikereink egy tekintélyes részét, amit az elmúlt tíz évben elértünk, felemésztik". Ugyanis azzal, hogy az energia ára az égbe szökött, "a külkereskedelmi mérlegünk elromlik", és akkor "elromlik a fizetési mérleg is" -

Tehát az a szankció, amit ma "a nyugatiak kitaláltak", nem szolgálja Magyarország érdekét, "sőt rendkívül súlyos veszedelmet jelent a számunkra". Az egészben pedig az a leginkább aggasztó, hogy "miközben megyünk bele az egyre súlyosabb gazdasági válságba", teljesen nyilvánvaló, hogyha a szankciókat hatályon kívül helyeznék, a helyzet azonnal javulna - vélekedett.

Hozzáfűzte: tehát nemcsak arról van szó, hogy "egy nagy, fájdalmas intézkedéssorozatot szenvedünk el", hanem, hogy egyetlen mozdulattal ezt vissza lehetne csinálni.

Orbán Viktor kijelentette: ezért mindig amellett fog érvelni, hogy olyan szankciókat ne alkalmazzon az Európai Unió, amelyek itt, Közép-Európában, jobban fájnak, mint annak, akivel szemben alkalmazzák.

(kormany.hu/MTI)