A Modern Városok Program keretein belül megvalósuló egyes beruházásokra idén eddig több mint 50 milliárd forint kifizetése történt meg, melynek nagy része, közel 48 milliárd forint hazai költségvetési forrás.

Az összegből tíz megyei jogú város, Békéscsaba, Dunaújváros, Győr, Kecskemét, Nagykanizsa, Nyíregyháza, Salgótarján, Székesfehérvár, Veszprém, Zalaegerszeg kezdhet új fejlesztésbe, vagy kapott többletforrást a már korábban elkezdett projektjéhez. Az összeg három város vonatkozásában tartalmaz jelentős útfejlesztéseket, de támogatást biztosít többi között kórházfejlesztésre Salgótarjánban, Középiskolai Campus kialakítására Székesfehérváron, ipari park fejlesztésre Veszprémben és Zalaegerszegen és Vízi Élménypark megvalósítására Győrben. 

A Modern Városok Program országszerte 270 projektet tartalmaz, melyek teljes forrásigénye 4000 milliárd forint. A beruházások egy része a hazánk 23 megyei jogú városában megvalósuló, az élet minden területére kiterjedő  lokális fejlesztések, mintegy 1600 milliárd forint értékben. A másik részben pedig 28 országos közútfejlesztés, illetve 4 vasútfejlesztés valósul meg összesen 2400 milliárd forintból.

Mintegy 100 projekt esetében elmondható, hogy a teljes beruházás vagy a projekt elemeinek meghatározó része elkészült. Megvalósult többi között a 21. számú főút M3-as autópálya és Salgótarján közötti szakaszának 2x2 sávossá bővítése közel 60 milliárd forintból, Szekszárd közmű-infrastruktúrafejlesztési beruházásokat hajtott végre 3 milliárd forintból, Tatabányán közel 6 milliárd forintból javult a városi tömegközlekedés színvonala és hatékonysága, Békéscsabán megépült a Röplabda Akadémia valamint a városi sportcentrum fejlesztése is elkészült összesen 3 milliárd forintból. Dunaújvárosban vidámpark kialakítása, sporttelep fejlesztés és rendelőintézet felújítása valósult meg mintegy 4,5 milliárd forintból. Sopronban a történelmi belváros szépült meg 2 milliárd forintból, Zalaegerszegen 1 milliárd forintból Innovációs és Tudásközpont létesült. 

2020 év végére a kifizetett támogatások elérték a teljes becsült költségvetés felét, azaz a 2000 milliárd forintot, melynek kétharmad része Magyarország Kormánya által biztosított hazai forrás, a program projektjeinek döntő többsége a tervek szerint 2025-ig megvalósul.

A Modern Városok Programon keresztül hazánk megyei jogú városai soha nem látott mértékű támogatást kapnak fejlődésükhöz, amely nem csak a térségi központokra, hanem azok tágabb környezetére, a megye életére, gazdaságára is pozitív hatással van. 

Gyopáros Alpár, 

Modern Települések Fejlesztéséért felelős kormánybiztos

(Miniszterelnökség)