Fülöp Attila az Ágota Alapítvány (Állami Gondoskodásban Élő és Veszélyeztetett Fiatalok Támogatásáért Alapítvány) és a Szeged-Csanádi Egyházmegye Szent Ágota Gyermekvédelmi Szolgáltatója által megrendezett Állami Gondozottak Országos Találkozóján, egyben a 27. ÁGOTA Tábor megnyitóján elmondta: a kormány azon dolgozik, hogy minél biztonságosabb és minél jobb körülmények között lehessen élni a gyermekvédelemben is. Az államtitkár kiemelte, hogy a jogszabályokon és a támogatáson kívül a leglényegesebb a gyermekvédelemben az, hogy mindazok, akik abban dolgoznak, szívvel-lélekkel és örökös küzdeni akarással tegyenek meg mindent a gyermekekért és a fiatalokért, illetve az általuk elszenvedett traumák feldolgozásáért.

Kozma Ákos, az alapvető jogok biztosa kiemelte, hogy a gyermekvédelmi gondoskodás rendszerében különösen fontos ténylegesen megélni a valódi közösségi élményt, mert annak megtartó, segítő ereje van a nehezebb, néha viszontagságosabb időszakokban is.
Novák Krisztina jogvédelmi biztos kihangsúlyozta, hogy a gyerekek akkor tudnak kiállni magukért, ha korábban beszéltek velük olyan helyzetekről, amelyeket a későbbiekben felismernek, tudni fogják, mit kell tenniük, hova kell fordulniuk segítségért.

A tábor programjain mintegy 800 gyermekvédelmi gondoskodásban nevelkedő gyermek vehet részt, akikkel segítő szakemberek, pedagógusok és terapeuták, valamint képzett önkéntesek foglalkoznak.

(Belügyminisztérium/MTI)