A szakszervezet álláspontja szerint a szociális területen dolgozók helyzetének és biztonságos munkakörülményeinek javításában – a háborús gazdasági és társadalmi nehézségek ellenére, azokat is figyelembe véve – további erőfeszítésekre van szükség.

A tárgyalófelek rögzítették, hogy az elmúlt 13 évben a gondoskodáspolitika területén dolgozók körében nem csak béremelés, hanem bérfelzárkózás is végbement: míg 2010-ben a nemzetgazdasági átlagbér 68 százalékát érte el a szociális és gyermekvédelmi területen dolgozók átlagfizetése, addig idén januárban már meghaladja a 77 százalékát. A kormány továbbra is elkötelezett a területen dolgozók anyagi megbecsülésének javításában. A MSZEDDSZ a bérfelzárkóztatás folytatását szorgalmazta, valamint kezdeményezte a kormányzat családbarát politikájának munkahelyi szintű megvalósítását.

Az egyeztetésen szintén áttekintették az elkövetkezendő időszak kiemelkedő feladatait, közöttük a szakápolási tevékenység teljes körű integrációját a gondoskodáspolitika területéhez. Ennek kapcsán a MSZEDDSZ álláspontja szerint a legfontosabb az ott dolgozók foglalkoztatásának folyamatos biztosítása. Ezt a vonatkozó - decemberben elfogadott - törvénymódosítás garanciális elemekkel biztosítja. A felek megállapodtak abban, hogy a fentiek érdekében ismét tárgyalóasztalhoz ülnek.

(Belügyminisztérium)